CANNES FILM FESTIVAL

Tisuću novih filmova i najgora premijera Cannesa

16.05.2014 u 08:18

Bionic
Reading

Nicole Kidman ima frigidne mišiće lica, taksisti štrajkaju, a filmovi su u procesu džingiskanovske invazije. Dobrodošli na početak Cannes Film Festivala

Je li Cannes doživio svoju najgoru premijeru svih vremena?

Nismo gledali, ali oni koji jesu, kažu da je 'Grace Of Monaco', novi biopicOliviera Dahana ('La Vie en rose') prikazan na svečanom otvaranju festivala, toliko loš da je gotovo negledljiv. Ako nije najgore otvaranje Cannesa, onda je svakako blizu. Recenzent Varietyja nazvao je filmom drekom i spominjao 'frigidne' facijalne mišiće Nicole Kidman. Posjetitelji bez novinarskih akreditacija u svojim su postfestum komentarima bili još žešći.

Čudan start čudnog festivala, a počeo je još čudnije odsutnošću mnogih očekivanih imena koja nisu mogla doći do Cannesa, s obzirom da su taksisti iz Nice odlučili demonstrirati silu štrajkom na sam dan otvaranja. Osim toga, nagla kiša i hladno vrijeme ubili su atmosferu glamuroznog starta pa nakon osunčanog crvenog tepiha i klasičnog 'safarija', utrke mase i paparazza zbog fotografija haljina i smokinga, spustili cijelu stvar još dublje u čudnu jesensku smotru filma.

No već sljedeći dan bio je pravo malo ljeto – atmosfera se vratila, zvijezde su ponovo mogle nositi minice bez straha od upale jajnika, a novine su se raspisale o onome što nas sve čeka na ovom, 67. izdanju festivala.

A to je, pored ziheraških novih filmova koji se utrkuju za Zlatnu palmu prvenstveno zahvaljujući staroj slavi njihovih autora (Leigh, Loach, Godard...), vijest da je ove godine na market festivala u samom startu prijavljeno oko 1300 novih filmova, od čega su čak 990 premijere. Po tisuću novih naslova za svaki A-festival? Hiperprodukcija je logična posljedica pojeftinjenja snimateljskog procesa – ali što ako na kraju balade, kao prije nekoliko mjeseci u Berlinu, većina toga ostane neprodana?

Vidjet ćemo, show je tek počeo, a tisuće filmskih radnika iz cijelog svijeta i ove će godine stvoriti košnicu filmskog ludila koja uvijek postavlja isto pitanje: kako unutar 24 sata pogledati, poslušati, popričati, pojesti, popiti i potulumariti sve što biste zapravo htjeli? Odgovore pronađite u danima i tekstovima koji slijede.