EKOLOŠKI OSVIJEŠTEN

Terraneo u čišćenju šibenske tvrđave i Maksimira

24.05.2012 u 11:11

Bionic
Reading

Organizatori festivala Terraneo potpomognuti volonterima iz Šibenika i Zagreba u protekla su dva tjedna sudjelovali u dvije akcije čišćenja okoliša – u čišćenju šibenske tvrđave Sv. Nikole te zagrebačkog parka Maksimir

U Šibeniku je prije desetak dana u organizaciji Terranea i uz pomoć Grada Šibenika i Turističke zajednice grada Šibenika održana akcija čišćenja tvrđave Sv. Nikola. Oko pedesetak građanki i građana Šibenika, članova speleološkog društva DISKF Dinaridi, te uz pomoć Vatrogasne postrojbe grada Šibenika, tijekom sedam sati aktivno je i vrijedno čistilo okolno područje tvrđave od korova i bilja kako bi na taj način dali vlastiti doprinos očuvanju i zaštiti tvrđave od daljnje devastacije. Od korova je očišćen krovni plato tvrđave, zapadna i sjeverozapadna strana zidina, dok je otpad uklonjen s dijela prilaznog otočića. Realizacijom ove akcije otvoren je prostor i pokrenuta inicijativa za daljnje aktivnosti u području tvrđave Sv. Nikole koje su nužne za očuvanje ove vrijedne spomeničke baštine.

Nakon Šibenika, proteklog je vikenda u zagrebačkom Parku prirode Maksimir u sklopu projekta 'Maksimir – Zeleno srce Zagreba' održana akcija čišćenja Maksimira i to u organizaciji Ronilačkog kluba 'Roniti se mora', National Geographica Hrvatska i javne ustanove Maksimir. Cilj akcije bio je čišćenje petog maksimirskog jezera, sađenje cvijeća trajnica u blizini jezera te uklanjanje smeća i čišćenje okolice jezera. U akciji je sudjelovalo više od 20 ronioca iz Zagreba, Siska, Varaždina, Karlovca, niz mladih iz zagrebačkih eko škola kao i mnogi drugi volonteri. Akciji se priključio i festival Terraneo, tako da se u čišćenje Maksimira uključilo 15 volontera uz organizatore.

Akcija čišćenja u Šibeniku samo je prva u nizu aktivnosti u sklopu društvene i ekološke odgovornosti koje festival Terraneo priprema za ovu godinu. Osim toga, festivalski organizatori i volonteri voljni su u skladu sa svojim mogućnostima uključiti se u svaku dodatnu akciju s ekološkim predznakom.

Intenzivnim edukativnim program Terraneo za cilj ima poticanje šire javnosti na promišljanje odnošenja prema okolišu i planetu Zemlji te na nužnost očuvanja prirodnih znamenitosti i bogatstava. Ukoliko spomenuti festivalski program barem minimalno utječe na svijest određenog broja pojedinaca da promisle prije nego što odbace plastičnu bocu u okoliš i tako ga optereti razgradnjom u trajanju od 100 do 1000 godina, festival Terraneo u tom je programskom segmentu ispunio svoju svrhu.