HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL

Tematski fokus ovogodišnjeg festivala je javnost

08.11.2010 u 13:59

Bionic
Reading

Osmo izdanje Human Rights Film Festivala održat ce se od 6. do 11. prosinca 2010. u kinu Europa te u Dokukinu Croatia

Na ovogodišnjem filmskom festivalu propitivanjem pojma javnosti nastoji se ukazati na činjenicu da je javnost stvar neprestanog zajedničkog pregovaranja i stvaranja, sporenja i dogovaranja. Iz toga proizlazi da je javnost kao pojam i praksa nužno otvorena te da bi apsolutno ustanovljena i definirana javnost bila lošija varijanta koja će isključivo služiti interesima nekih, a ne svih.

U sklopu filmskog programa bit će prikazana retrospektiva njemačkog redatelja Alexandera Klugea, čiji je umjetnički i organizacijski angažman najbolji primjer kako umjetnička praksa i kritička intelektualnost mogu provocirati i propitivati postojeće oblike javnog, no jednako tako i stvarati nove javnosti. Ovaj neizmjerno važan filmaš, producent, književnik i zapaženi publicist već pet desetljeća istražuje što znači javnost kao prostor u kojem se, i pomoću filma, razmjenjuju iskustva i osjećaji. Retrospektiva uključuje šest dugometražnih filmskih uradaka, od 60-ih pa do posljednjeg naslova iz 2008.

'Film-socijalizam'

Glavni filmski program ove će godine uključiti neke od najintrigantnijih naslova ovogodišnje svjetske produkcije: 'Film-socijalizam' posljednji je uradak ikone francuskog novog vala, legendarnog filmaša Jean-Luca Godarda – sastojeći se od niza fragmenata, konstantno mijenjajući lokacije i situacije, film ironizira niz neizostavnih pojmova suvremenog društva. Rumunjski dokumentarist Andrei Ujica u filmu 'Autobiografija Nikolaija Ceausescua' kroz arhivske snimke donosi trosatni prikaz života zloglasnog rumunjskog diktatora, a mladi talijanski autor Pietro Marcello predstavlja se dugometražnim prvijencem 'Lavlje ždrijelo'. Ovaj hibrid dokumentarca i fikcije koji govori o neobičnoj ljubavi između talijanskog mafijaša i transseksualca nagrađen je s nekoliko nagrada na festivalima u Berlinu i Torinu.

Kao i svake godine, festival će se kroz popratni program približiti temama vezanima uz kršenje i promicanje ljudskih prava – uz predavanja, diskusije i predstavljanja knjiga.

Festival se realizira u suradnji s partnerima iz drugih ljudsko-pravaških organizacija, a posebnim će programom biti obilježen i međunarodni Dan ljudskih prava 10. prosinca.

Dio programa 8. Human Rights Film Festivala u suradnji s udrugom Filmaktiv istodobno će biti prikazan i u riječkom Art-kinu Croatia.