HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL

Teheranski underground i rumunjska 'Aurora'

10.12.2010 u 13:27

Bionic
Reading

U 21 sat u kinu Europa bit će prikazan najnoviji igrani film predvodnika rumunjskog novog vala Cristija Puiuja

Filmski program danas započinje u ranijem terminu, u 14.30 sati u kinu Europa, i to projekcijom filma Klausa Sterna 'Hennerov san - najveći europski turistički projekt'. Stern, njemački dokumentarist, zabilježio je nastojanja Hennera Sattlera, načelnika općine u njemačkom Hessenu, da realizira investiciju skupu 420 milijuna eura. Ista bi uključila pet luksuznih hotela na površini od 800 hektara, 600 vila i apartmana, nekoliko igrališta za golf, umjetna jezera, hipodrom i igralište za polo.

Od 16.30 sati na programu u kinu Europa je još jedan uradak Alexandera Klugea'Napad sadašnjosti na ostala vremena' - epizodni film koji se, prema Klugeovim riječima, oprašta od klasičnog kina. Iako i dalje postoje pojedinačni likovi, u ovom se filmu više ne radi o pojedinačnim sudbinama, već o sudbini čovječanstva na kraju jednog ubitačnog stoljeća. Glavnu ulogu igra vrijeme, s kojim se ljudi nekako moraju nositi: vrijeme kao povijest i kao poputnina iz prošlosti; vrijeme koje ljudima nedostaje u trenutku odluke, a da bi mogli bolje uobličiti budućnost.

Program se nastavlja u 19 sati filmom 'Nitko nije čuo za perzijske mačke'; riječ je o igranom filmu Bahmana Ghobadija, pripadnika treće generacije iranskog novog vala koji nas ovim filmom vodi direktno u iranski glazbeni underground. Kroz priču o dvoje mladih glazbenika, Ghobadi pokazuje kako svojom kreativnošću, idealima i slobodom izražavanja teheranska mladež prkosi autoritarnoj državi koja im sustavno dokida univerzalna ljudska prava – prodirući duboko u underground otkrivamo da je teheranska nezavisna muzička scena preplavljena buntovnim rapperima, metal bendovima i indie rokerima. Film je nagrađen na festivalima diljem svijeta, uključujući Cannes.

U istom terminu, u 19 sati u Dokukinu Croatia bit će prikazan film 'La isla – arhivi jedne tragedije' Ulija Stelznera.

U 21 sat u kinu Europa bit će prikazan najnoviji igrani film predvodnika rumunjskog novog vala Cristija Puiuja ('Smrt gospodina Lazarescua'). Film 'Aurora' drugi je iz serije šest filmova o ljubavi koje namjerava snimiti inspiriran serijalom 'Šest moralnih priča' Erica Rohmera. Cilj ovog svojevrsnog filmskog eksperimenta je promatranje čovjeka sposobnog da počini ubojstvo (tumači ga sam Puiu) – prije, za vrijeme i nakon samog čina, bez potrebe za preispitivanjem njegovih motiva i posezanjem za racionalnim objašnjenjima.

U istom terminu će u Dokukinu Croatia biti prikazan film 'Neprijatelji naroda' Roba Lemkina i Theta Sambatha.

Popratni program uključuje diskusiju na temu Javnost i javni mediji u Hrvatskoj koja će se održati u 17 sati u Kući ljudskih prava (Selska 112 C). Općeprihvaćeno je da su (masovni) mediji od odlučujućeg značaja za nastajanje i funkcioniranje djelatne i kritičke javnosti. No, ne treba trošiti previše riječi da bi se konstatiralo da su u posttranzicijskim društvima kao što je ono hrvatsko, mediji daleko od svojeg ideala i da su posebno pod korporativnim pritiskom koji pod geslom učinkovitosti i ekonomičnosti želi dokinuti svaku mogućnost relevantne kritike.