U KINIMA: 'KAUBOJI I IZVANZEMALJCI'

Svemirska gnjavaža na Divljem zapadu

26.08.2011 u 15:23

Bionic
Reading

Visokobudžetni SF vestern Jona Favreaua s Danielom Craigom i Harrisonom Fordom jedno je od najvećih razočaranja ljetne kinosezone

Nakon što smo tijekom prethodnih nekoliko mjeseci vidjeli tri vrlo solidna spektakla utemeljena na stripovima (‘Thor’, ‘X-Men: Prva generacija’, ‘Kapetan Amerika: Prvi osvetnik’), posljednjih tjedana zaredale su daleko manje uspjele adaptacije strip predložaka. Slabašnim ‘Štrumpfovima’ barem se može priznati da dobro komuniciraju s publikom kojoj su, zapravo, i namijenjeni – djeci do 10 godina - no ‘Green Lantern’ s Ryanom Reynoldsom te novi naslov na repertoaru, ‘Kauboji i izvanzemaljci’, nemaju takvih olakotnih okolnosti.

Dok se ‘Green Lantern’ u startu činio prilično problematičnim projektom, budući da je riječ o malo previše staromodnom tipu superjunaka, ‘Kauboji i izvanzemaljci’ na papiru su izgledali prilično obećavajuće – počevši od samog naslova, koji je najavljivao atraktivnu popcorn-razbibrigu, preko načelno zanimljivog zvjezdanog tandema Daniel Craig-Harrison Ford, do činjenice da se režije prihvatio Jon Favreau, koji je obavio prilično dobar posao na dva filma o ‘Iron Manu’. Rezultat je, međutim, tek gledljivo ostvarenje koje - s obzirom na nemala očekivanja - kandidira za naslov najvećeg razočaranja ljetne sezone.

Foršpan 'Kauboji i izvanzemaljci'

U priči koja je smještena u drugu polovicu 19. stoljeća, Daniel Craig tumači muškarca koji se budi negdje u preriji Arizone – izgubio je pamćenje te se ne sjeća ni svoga imena, a na desnoj ruci ima neobičnu golemu narukvicu koju ne može skinuti. Odlazi do obližnjeg mjestašca Absolution (u prijevodu, oprost od grijeha), gdje se sukobi s arogantnim mladićem Percyjem (Paul Dano), sinom najmoćnijeg čovjeka toga kraja, pukovnika Dolarhydea (Harrison Ford), a tijekom njihovog sukoba Percy pucajući iz pištolja nehotice rani šerifova zamjenika. Mjesni šerif Taggart (veteran Keith Carradine), koji inače Percyju progleda kroz prste, sada ga mora uhititi, a pritom prepoznaje da je stranac osoba s potjernice – pljačkaš Jake Lonergan – te ga odlučuje uhititi.

Dolazi do napete situacije koja se prekida na potpuno neočekivan način – napadom malih izvanzemaljskih letjelica! Svemirci ugrabe nekoliko mještana, među kojima i Percyja, a Jake u toj gužvi shvaća da je njegova narukvica zapravo moćno lasersko oružje te mu se počinju vraćati fragmenti sjećanja. Dolarhyde organizira potjeru u nadi da će pronaći sina, a osim Jakea, pridružuje im se i lijepa Ella (Olivia Wilde), koja ima svoje vrlo posebne motive zbog kojih želi pronaći opake vanzemaljce.Ovako prepričan, sinopsis može zvučati obećavajuće, no središnji je problem filma, koji se javlja od samoga početka, nepotrebno ozbiljan ton.

Favreau je u intervjuima izjavljivao da mu je namjera bila da prizove ugođaj filmova takvih klasika žanra kao što su John Ford i Sergio Leone, ali to mu – najblaže rečeno – nije pošlo za rukom. Definitivno, bilo bi puno bolje da se išlo u smjeru 'Dana nezavisnosti' na Divljem zapadu – rezultat možda ne bi bio najpametniji, ali bi sigurno bio daleko zabavniji.Elementi vesterna u 'Kaubojima i izvanzemaljcima' u najboljem se slučaju mogu okarakterizirati kao rutinski, neki potencijalno zanimljivi motivi ostali su tek površinski dotaknuti (npr. odnos Fordova Dolarhydea i njegove 'desne ruke', indijanca Nata, kojeg Dolarhyde zapravo doživljava kao pravog sina), dok, recimo, lik Elle, koji se isprva čini intrigantnim, nakon obrata vezanog uz nju postupno postaje sve apsurdnijim.

Sa SF elementima stvar je još gora, s nizom istinskih besmislica, od načina kako se Jake domogao njihovoga oružja do, primjerice, motiva da oni vrše ispitivanja nad ljudskim zarobljenicima kako bi otkrili njihove slabosti, iako ih svojom superiornom tehnologijom rasturaju kako požele.Dojam koliko-toliko popravljaju očekivano visoka razina produkcije (iako ni u tom aspektu ništa nije zaista impresivno) te solidni nastupi Craiga i Forda u glavnim i Clancyja Browna (mjesni propovjednik) te Keitha Carradinea u epizodnim ulogama. U konačnici, 'Kauboji i izvanzemaljci' mogu se nazvati gledljivim ostvarenjem, no definitivno je propuštena prilika za istinski zabavno i atraktivno ostvarenje.