EUROSONG 2012.

Švedska i Srbija slavile zahvaljujući susjedima

Loreen, Švedska

Loreen, Švedska

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Joerg Carstensen/DPA

Tko će kome, ako ne svoj svome - tako bi se mogao opisati princip glasovanja koji je posljednjih godina postao tradicija na Eurosongu. Od njega se nije odustalo ni u Bakuu kad su susjedi zahvaljivali susjedima maksimalnim brojem bodova, uz nekoliko malih iznimaka

Pobjednici Šveđani oborili su rekord što se tiče osvojenih maksimalnih 12 bodova, dobili su ih čak od 18 zemalja, a među njima su, naravno, i njihovi susjedi Finska, Norveška i Danska.

Najveće iznenađenje ovogodišnjeg Eurosonga jest nadmoćnih 372 boda kojima je švedska pobjednička pjesma 'Euphoria' doslovno pomela konkurenciju. Iza nje daleko je bila Rusija sa sto bodova manje. Švedska je, pak, bila suzdržanija prema svojim susjedima pa je najviše bodova dodijelila Cipru, Estoniji i Srbiji. Srbi su s pjesmom iskusnog Željka Joksimovića završili na visokom trećem mjestu.

Svoju poziciju mogu uglavnom zahvaliti svojim susjedima Crnoj Gori, Sloveniji, Makedoniji, Bugarskoj, BiH i Hrvatskoj koje su im dale maksimalan broj bodova. Srbi su Makedoniji zahvalili s 12 bodova, dok prema BiH nisu bili široke ruke. BiH sinoć nije dobila ni boda od Makedonije kojoj je dala najviše bodova. Makedonci i Turci jedni drugima zahvalili su dodjeljivanjem osam bodova.

Ja tebi - ti meni!

Grčka i Cipar i ove su godine igrali na kartu 'ja tebi, ti meni' pa su jedno drugome dodijelili 12 bodova. I Portugal je zasigurno isto očekivao od najbližih susjeda Španjolaca kojima je dao maksimalan broj bodova, no Španjolci su se sinoć odlučili za drugačiju igru i najviše bodova dali su Švedskoj te Rusiji.

Malta već treću godinu zaredom 12 bodova daje Azerbajdžanu. San Marino je Italiji dodijelio svega sedam bodova, dok su Talijani svoje najbliže susjede također ignorirali nagradivši Albaniju s maksimalnim brojem bodova. Velika Britanija bila je blagonaklona prema Ircima koji se ove godine nisu mogli pohvaliti svojom pjesmom.

Srpskom pjevaču Željku Joksimoviću ovo je treći nastup na Eurosongu, na kojem je dosad bio jako uspješan, ali nikad najuspješniji. Naime, 2004. s tad velikim hitom 'Lane moje' u Istanbulu osvojio je drugo mjesto i nagradu za najboljeg kompozitora. Drugi put kompozicijom 'Lejla' koju je napisao za Hari Mata Hari, predstavnika Bosne i Hercegovine, na Eurosongu 2006. u Ateni bio je treći i opet osvojio nagradu za najboljeg kompozitora.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi