OVO NISTE ZNALI

Sve tajne Oscarovih velikih brojki

27.02.2012 u 13:38

Bionic
Reading

Dok je ekipa 'Umjetnika' još uvijek mamurna od silnog zlata sa svih kipića koje je osvojila, nudimo vam neznane, a zanimljive činjenice iz povijesti Oscara

Na prvoj dodjeli Oscara 1929. godine bilo je prisutno 270 gostiju, a ulaznica se prodavala za pet dolara. Godine 1943. uvedeno je ograničenje na duljinu govora od 45 sekundi. Deset godina kasnije, 1953. godine, ceremonija dodjele Oscara prvi put je prenošena na televizijskim ekranima.

Prvo televizijsko prenošenje Oscara u boji zbilo se 1966. godine, da bi se tri godine kasnije, 1969, televizijski signal proširio i izvan granica SAD-a. Godine 1981. dodjela Oscara pomaknuta je za jedan dan zbog pokušaja atentata na tadašnjeg američkog predsjednika Ronalda Reagana. Najdulja ceremonija emitirana preko televizijskih ekrana bila je 2002. godine i trajala je čak četiri i pol sata.

Do 2010. godine kipića za najbolju režiju dobivali su sve redom muški redatelji, a te godine prvi put osvojila ga je žena, i to Kathryn Bigelow za film 'Narednik James'.

Odmaknemo li se od godina, saznat ćemo da je najgledaniji Oscar u Americi bio 2011. godine, kad ga je pratilo 37,9 milijuna Amerikanaca. Najviše nominacija, njih čak 14, zaslužili su 'Titanik' i 'Sve o Evi', dok titula najduljeg filma koji je osvojio Oscara pripada klasiku 'Zameo ih vjetar', koji traje velike 234 minute.

Odluku o dobitnicima Oscara donosi skoro šest tisuća članova Akademije. Sretni dobitnici od 1950. godine potpisuju ugovor u kojemu stoji da, ako im ikad padne na pamet prodati kipić, moraju ga prvo ponuditi Akademiji, i to po simboličnoj cijeni od jednog dolara.

Kad smo kod samog kipića, pozlaćeni ljepotan visok je 34,29 centimetara i težak 3,85 kilograma. Vrijeme potrebno za izradu pedeset kipića je tri do četiri tjedna.

Najdulji Oscarom nagrađen film - 'Zameo ih vjetar'