PRIJATELJI ANE KARIĆ

'Sve na njoj bilo je nestvarno, a tako organsko'

09.10.2015 u 12:38

Bionic
Reading

Samo nekima uspijeva proživjeti ovaj život dostojanstveno do kraja, bez puno suvišnih i pogrešnih riječi, nespretnih koraka... Sudeći po ljepoti svega čemu je dala svoj doprinos kao umjetnica, prijateljica ili samo kao žena, sudeći po uspomenama koje je svima koji su je voljeli i poznavali ostavila u nasljeđe, mudrosti kojom ih je obogatila, predivna i uvijek tiha u svojoj veličini, Ana Karić je bila žena najljepšeg duha koju je hrvatsko glumište ikada imalo. Glumice Nina Violić i Nataša Dangubić za tportal pričaju o svojim trenucima s Anom, čijim su odlaskom prije godinu dana izgubile jednu od najboljih prijateljica

Prije točno godinu dana iznenadni odlazak glumice Ane Karić u 74. godini života mnoge je njezine prijatelje i kolege ostavio bez riječi. Žena koja je svojom aurom, skromnošću i glumačkim izvedbama zauvijek obogatila hrvatsku umjetnost, bila je omiljena i posebna gdje god da se pojavila.

Nemati lijepu riječ za Anu je nemoguće. Neki od njezinih prijatelja prisjetili su se druženja, putovanja, prvih susreta i savjeta kojima im je nerijetko pomagala u njihovoj karijeri. Među njima je i glumica Nataša Dangubić čiji je, kako sama kaže, skoro cijeli glumački život bio vezan uz Anu Karić.

'Obje smo bile ogromne tremašice kad je trebalo stupiti na scenu. No to je bio samo mali djelić našeg međusobnog razumijevanja. Nedostaje mi jako, kao prijateljica i kao glumica od koje sam učila, koju sam voljela. Toliko toga me naučila, baš o svemu. Nedostaju mi njezina disciplina i predanost u teatru, nenametljivost, otvorenost i jednostavnost. Savjetovala bi me samo ako bih je molila za savjet, nije bila sklona pametovanju unatoč velikom iskustvu. Bila je jasna i precizna u svojim stavovima, iskrena, plemenita i prije svega mlada duša. Između nas je bila velika razlika u godinama, ali nije se nikad osjetila. Uistinu je bila netko poseban, znaju to svi koji su joj bili u blizini', kaže Nataša.


Ana Karić u društvu glumice Nataše Dangubić i redatelja Bobe Jelčića te njihove kćeri Klare

Glumica Nina Violić prisjetila se svog prvog susreta s Anom.

'Upoznala sam je na prvoj probi predstave 'Ptice' koju je režirao Lukas Nola i u kojoj su Ana i Boris Buzančić igrali bračni par, a ja sam igrala umobolnu studenticu. Nisam skidala oka s nje, sve na njoj bilo je nestvarno, a tako organsko. Nazvala me dva dana pred smrt i rekla mi da odem u Link i kupim si kaput, da je k'o stvoren za mene i da nije skup. Rekla sam joj: ajme, kako si znala da mi treba kaput, a Ana je odgovorila: kaj pričaš gluposti, normalno da ti treba, pa već je deseti mjesec. Danas kad netko spomene njezino ime, obuzme me velika sreća što sam je poznavala.

Znala sam se ljeti sakriti na par dana kod nje na Olib i to je za mene bio najkvalitetniji odmor u životu. Dugo bismo razgovarale o životu i o umjetnosti, pile crno vino i svake večeri zaključile da sutra nećemo kuhati. Naučila me raditi. Bila je najveći šljaker svih vremena, naučila me koliko je važno mijenjati se, naučila me da nikad ne odustanem od svoje jednostavnosti i da se ne bojim svoje kompliciranosti', rekla je Nina.


Prijateljice Nina Violić i Ana Karić

Ana o sebi nikad nije puno govorila, intervjui koje je dala mogli bi se izbrojati na prste jedne ruke. Njezin odlazak otvorio je dušu mnogim njezinim kolegama. Rečenice koje joj je posvetio glumac Mislav Čavajda među najljepšim su posvetama ikada jednoj glumici.

'Otprilike 9 mi je godina i trčkaram pod velikim odmorom hodnicima svoje osnovne škole. Poprilično sam bezbrižan, iako ipak malo zbunjen nekim svojim svijetom. Bavim se slikanjem, satima provodim nad papirom i slikam neke svoje apstraktne svjetove, a i gluma me poprilično zanima. Tako znam i za tebe ali te nikada nisam vidio uživo. U tom trenutku ulaziš u moju školu, laganim korakom prolaziš kraj mene u jako lijepom širokom kaputu i s nekim čudnim,velikim naočalama na licu. Super su ti. Izgledaju kao naočale kakve bih ja zamislio i naslikao. Nikada nisam vidio damu tako lijepu, tako posebnu, tako... drugačiju. Bila si potvrda da se smije gledati drugačije, da se smije misliti drugačije, postojati drugačije. Kako u tome može biti išta loše, kada može biti tako lijepo kao ti?!' samo je djelić Mislavova oproštaja od Ane Karić koji je na dan njezine smrti objavio na svom Facebook profilu.

Istog dana kad je otišla Ana Karić, 9. listopada 2014. preminuo je glumac s kojim je odigrala neke od svojih najljepših kazališnih uloga i njezin najdraži glumački partner s kojim ju je vezalo veliko prijateljstvo Boris Buzančić.

Ana Karić i Boris upoznali su se 1961., kada su zajedno snimili filmove 'Carevo novo ruho' i 'Pustolov pred vratima'. Od tada su zajedno snimali brojne filmove i TV drame. Glumački dvojac zajedno je odradio više od 500 predstava, posljednji put 2009. godine spojila ih je predstava 'Ljubavna pisma' u kazalištu Scena Gorica.

'Bila sam velika prijateljica s Anom Karić, a obožavala sam kao glumca i kao čovjeka Borisa Buzančića. Bilo je fascinantno gledati kako dvoje velikih glumaca proizvede jednu veliku magiju, veliku ljubav na sceni. To je baš bilo čudesno gledati i uopće surađivati s njima. Ona je bila apsolutno jedna od najvećih dramskih glumica Hrvatske. Nakon ovoga svega, mislim da počinje neko drugo doba, da više ništa neće biti kao prije', rekla je Senka Bulić. 


Ana Karić i Boris Buzančić bili su prijatelji od davne 1961.