ASTRO PROFIL

Strijelci su optimistični i promjenjivi

17.12.2014 u 11:56

Bionic
Reading

Strijelci su nestalni i razuzdani znakovi vatre kojima sudbinu kroji Jupiter, a vjeruju da im pripada samo najbolje u životu

Strijelac: planeti, simboli, priroda
Vlada: od 22. studenog do 21. prosinca
Element: vatra
Kvaliteta: promjenjiva
Vladar: Jupiter
Srodna kuća: deveta.
Životinje: konj, jelen, sob
Biljke: karanfil, maslačak, borovnica, žalfija, cimet
Metali: kositar
Drago kamenje: tirkiz, topaz, žad, lapis
Boje: tamno plava, ljubičasta, bijela
Zemlje i gradovi: Španjolska, Mađarska, Australija, Južna Afrika, Koln, Stuttgart, Budimpešta, Napulj, Toronto


Strijelac je znak vatrenog elementa i promjenjive kvalitete, a vladar mu je Jupiter. Strelačka je vatra nešto tiša i sporija od one koja krasi silovitog Ovna i razmetljivog Lava.

Vrhovni rimski bog Jupiter određen je za Strijelčevog vladara, jer pripadnici ovog znaka vjeruju da im, kao i Jupiteru, pripada samo najbolje u životu - puteni užici, obilje i udobnost.

Za Strijelce se vezuje izraz 'žovijalan', izveden iz latinskog pridjeva 'jovialis', što znači 'jupiterski'. Taj izraz označuje vesele, optimistične i duhovite ljude, koji nisu ni oko čega jako zabrinuti nego su predani uživanju u životu i iznad svega vjeruju da ih prati sreća.

Strijelac pripada promjenjivim znakovima, onima koji vladaju krajem astronomskih godišnjih doba. Uz Strijelca to su i Blizanci, Djevica i Ribe. Međutim, klimatska zima ne nastupa 22. prosinca, nego 1. prosinca, u znaku Strijelca.

Budući da u klimatskom smislu (za razliku od astronomskog) godišnja doba počinju sredinom vladavine promjenjivih znakova, smatra se da ovi znakovi odražavaju ključne trenutke prirodnih mijena.

Kao i sve znakove promjenjive kvalitete, Strijelca odlikuje otpor monotoniji, želja za novim iskustvima i sklonost mijenjanju mišljenja, stavova i planova. Zbog nestalne i hirovite prirode prati ga glas nepouzdanog.