DOLAZI HOLIVUDSKA ZVIJEZDA

Stellan Skarsgard u Zagrebu na festivalu židovskog filma

18.05.2010 u 14:31

Bionic
Reading

Od 23. do 29. svibnja ove godine, u kinu Europa u Zagrebu četvrti put zaredom predstaviti će se Festival židovskog filma Zagreb

Festival predvodi gospodin Branko Lustig, dvostruki dobitnik prestižne filmske nagrade Oscar koji je u suradnji s direktoricom Festivala Natašom Popović ove godine odabrao 43 filma, od čega 15 igranih, 22 dokumentarna i pet kratkih. Tema ovogodišnjeg izdanja Festivala je 'Pravednici među narodima'.

Čast otvaranja ovogodišnjeg izdanja Festivala dobio je njemački film 'John Rabe' koji govori o spašavanju kineskih radnika tijekom japanske okupacije Kine za vrijeme Drugog svjetskog rata, a na projekciji filma pridružit će nam se i redatelj filma Florian Gallenberger.

Drugi dan Festivala posvećen je bugarskoj kinematografiji, predvođen filmom 'Putovanje u Jeruzalem'. Tim povodom, svečani je gost Festivala bugarski car Simeon Drugi. Švedska i danska kinematografija obilježavaju treći dan, a značaju Festivala i njegovoj prepoznatljivosti doprinijet će gostovanje glavnog glumca filma 'God afton Herr Wallenberg', Stellana Skarsgårda. Maroko je poveznica četvrtoga dana Festivala te posjetitelji mogu uživati u marokanskim filmovima poput 'Adieu meres'. Svaki dan u dnevnom programu prikazivat će se dokumentarni filmovi, a kasnovečernje projekcije posvećene su izraelskoj kinematografiji.

Povrh prikazivanja i promocije kvalitetnih filmskih ostvarenja iz cijeloga svijeta, Festival ima cilj promicati multikulturalnost, toleranciju te poštovanje i razumijevanje među različitim narodima unutar svih dobnih skupina. Tako će uz filmove ovogodišnji Festival obogatiti tri obrazovna jutra za učenike osnovnih i srednjih škola te studente, filmska radionica – Talent Workshop i bogat glazbeni sadržaj. Stoga će ove godine na Festivalu židovskog filma Zagreb nastupiti duo EmmaLee, izraelski sastav The Shuk, austrijski Ansambl The Klezmer Connection i Groovecaffe.

Spektakularno zatvaranje organizirano je u suradnji s udrugom za promociju audio-vizualnih umjetnosti Confusion te će se održati u subotu, 29. svibnja u staroj tvornici Jedinstvo s glavnim gostima večeri, poznatim bečkim sastavom KU BO aka Stereotyp. Uz KU BO nastupit će i domaćini, confusion DJ-i, a za screen setup i VJ-ing pobrinut će se VJ Liik.