ADUTI SUSJEDA ZA EUROSONG

Srbija šalje čarobnu Ninu, BiH razigranog Dinu

27.02.2011 u 00:00

Bionic
Reading

Izuzimajući Sloveniju, koja bira svoju pjesmu u nedjelju navečer, i Crnu Goru, koja se zbog štednje povukla iz natjecanja, naši susjedi odabrali su proteklog tjedna kandidate za Eurosong 2011. Srbiju će u Düsseldorfu predstavljati simpatična Nina s pjesmom 'Čarobna', a BiH veseljak Dino Merlin s 'Love in Rewind'. Može li Hrvatska, u kojoj se pobjednik Dore porađa već tjednima, a da nitko nije čuo nijednu pjesmu koju će izvoditi, nešto naučiti iz opuštenih i nimalo rastrošnih susjedskih emisija?

Često smo skloni naglašavati superiornost nad susjedima (barem onima koji se još nisu primakli EU) kad su u pitanju politička, gospodarska i sportska dostignuća. Jedan od rijetkih parametara u kojima su ovakve usporedbe smislene jest Eurosong - naime, kako bivše jugoslavenske republike i dalje međusobno raspoređuju glasove, ukupan plasman zemlje ovisi o tome koliko će kojoj državi udijeliti ostatak Europe. A prema ovom kriteriju u odnosu na jezično najbliže susjede, Srbiju i BiH, stojimo prilično jadno. Ne samo što se u dvije od posljednjih pet godina nismo plasirali u finale, već nas od Severinine 'Moje štikle' nema ni među 15, dok je Srbija u tom periodu zabilježila tek jedan izostanak iz finala, a BiH redovito kotira unutar ili oko prvih 10.

Stoga je ovih dana bilo pomalo frustrirajuće gledati srbijansku i bosanskohercegovačku emisiju u kojima su ove zemlje birale, odnosno predstavljale kandidate za Eurosong. Za razliku od naporne i umjetne kamuflaže za televoting mašinu koju na HTV-u zovu talent show, susjedi su malo pogledali kako to rade europske zemlje i proizveli zabavne, dinamične i fokusirane TV emisije s podjednako dobrim televoting efektom, koje su ove godine pratile i solidne pjesme regionalno poznatih kompozitora i/ili izvođača.

Laka i lucidna zabava u režiji obitelji Kovač

Srbijanski show, jednostavno nazvan 'Pesma za Evropu', ove je godine bio u znaku obitelji Kovač, koja je odgovorna za sve tri pjesme ponuđene publici na glasanje. Nepretenciozna i zabavna emisija ponudila je i nastupe brojnih gostiju, među kojima su bili i hrvatski pjevači Nina Badrić Dado Topić i Boris Novković, a koji su izvodili pjesme Kornelija, Aleksandre i Kristine Kovač. Topić je 'Etidom' podsjetio na zlatne dane Korni grupe, Boris Novković otpjevao je 'Pahulju na dlanu' starije sestre Aleksandre, a posebno je pažnju plijenila Nina Badrić, koja je u lijepoj haljini cvjetnog čipkastog uzorka otpjevala Aleksandrinu baladu 'Poljubi me'.

Niti kandidati za Düsseldorf nisu odudarali od duge tradicije vrhunskog pop skladateljstva, svojstvene za obitelj Bate Kovača, autora nekih od najvećih pop hitova bivše države (navedimo tek Čolićeve 'April u Beogradu' i 'Ti si mi u krvi'). Natjecanje je otvorila Batina 'Ring ring', vickasti 70's bossa pop rock s višeglasnim harmonijama u izvedbi grupe Breeze, koju predvodi Era, pjevač nekadašnje teen rockabilly atrakcije Vampiri. Uslijedila je kitnjasta, disneyevski aranžirana i slavenski melodiozna balada 'Idemo dalje', osvajačice MTV-jeve nagrade Aleksandre Kovač, koja je po forumima slovila za favorita, po urotničkoj logici 'familija će ipak poslati svog izvođača na Eurosong'.

No ni kod izbora za Eurosong nije moguće sve predvidjeti, pa je iznenadila mlada Nina Radojičić, koja je uvjerljivom televoting većinom osvojila put u Düsseldorf. Simpatična plavojka koja sluša Muse i techno bez greške je otpjevala pitki pop soul 'Čaroban' iz pera Aleksandrine mlađe sestre Kristine, koju je sjajno aranžirao Ante Gelo, bliski suradnik Olivera Dragojevića. Pjesma je to koja, prevedena na engleski jezik, ne bi zvučala ništa lošije od hitića Duffy ili sličnih zvjezdica koje se ne skidaju s radija, pa se čini da bi Srbija, uz uobičajenu porciju glasova iz regije ili dijaspore, ove godine mogla privući i zapadnu glasačku mašinu.

Dino Merlin 'Love in Rewind'
Luckasti Dino Merlin u krizi srednjih godina

Bosna i Hercegovina svog je aduta, kao i svake godine, unaprijed odabrala te ga predstavila u showu održanom u ponedjeljak. Odlučeno je da zemlju predstavlja vjerojatno najveća bosanska zvijezda, Dino Merlin, koji je zemlju već zastupao 1999. u duetu s Francuskinjom Beatrice s pjesmom 'Putnici'. Uz Beatrice, u emisiji je nastupio i turski pjevač Mustafa Sandal, no središnji događaj bila je izvedba pjesme 'Love in Rewind', kojom će Dino braniti boje BiH u Düsseldorfu.

Niti Bosna se, čini se, u Njemačkoj neće osramotiti – Dino je pripremio veselicu opuštenog reggae-disco ritma s folk elementima i lucidnog teksta o krizi srednjih godina. Jedina zamjerka može biti pomalo prenaglašena koreografija s nepotrebnom balerinom, no BiH se toga još od Lakinog nastupa očito ne može otresti.

Ispostavi li se da na nedjeljnoj Emi i Slovenija ponudi dostojnog kandidata za Düsseldorf (o čemu će, između ostalog, odlučivati i Severina), hrvatski će autori, a naročito Jacques ili Daria, imati prilično težak zadatak pridobiti glasove susjeda. No ono što nije teško jest zadatak za HTV-ovce, koji iz jednostavnih i opuštenih eurovizijskih showova kakve su nam ponudili Srbija i BiH mogu puno naučiti.