'ZAUVIJEK MLADI'

Spektakularno započeli Dani satire u Kerempuhu

04.06.2016 u 14:15

  • +3

Poznati na Danima satire u kazalištu Kermepuh

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Bionic
Reading

Glazbena drama 'Zauvijek mladi' u produkciji Slovenskog narodnog gledališča Maribor i režiji Sandyja Lopičića otvorila je jučer u zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh jubilarne 40. Dane satire Fadila Hadžića, oduševivši publiku toga teatra koja je njihovu izvedbu svjetski poznatog hita švicarskog pisca i glazbenika Erika Gedeona ispratila ovacijama. U publici su bila brojna poznata lica poput Saše Broz i Duška Ljuštine, a nazočan je bio i glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan koji je bio u pratnji plavokose dame

Uoči izvedbe, ravnatelj Kerempuha Duško Ljuština poželio je gledateljima i gostima dobrodošlicu na 40. izdanje festivala koji nosi ime osnivača toga teatra i osnivača festivala, 'čovjeka koji je značajno zadužio hrvatsku i zagrebačku kulturu'.

'Ponosni smo što smo tijekom 40 godina postali jedan od najznačajnijih regionalnih kazališnih festivala, iako je riječ o festivalu specijaliziranom za satiričko-komediografsku literaturu. Time smo učinili mnogo i za popularizaciju te literature, neprestano dižući ljestvicu slobode pisanja, stvaranja i umjetničkog izražavanja, i to kroz kazališne susrete koji promiču prijateljstvo, multikulturalnost i ljubav', kazao je Ljuština.


Željka Udovičić i Saša Broz


Jubilarno 40. izdanje najvećeg domaćeg i regionalnog festivala specijaliziranog teatra otvorila je potpredsjednica zagrebačke gradske skupštine Jelena Pavičić Vukičević. Istaknula je kako joj je posebno drago što, 'u vrijeme kada se sve oko nas čini kao politička satira', predstave koje će biti predstavljene festivalom tematiziraju upravo političku satiru i položaj umjetnika u društvu.

Festival na kojemu će do 19. lipnja biti prikazano ukupno 14 predstava po izboru ovogodišnje izbornice Željke Udovičić Pleštine, otvorili su gosti iz Slovenije s glazbenom dramom u čijem je središtu grupica ostarjelih glumaca i glumica koje nalazimo u nekoj daljoj budućnosti jedne uobičajene večeri u staračkom domu.

Program 40. Dana satire nastavlja se u subotu 4. lipnja predstavom 'Mujo, Suljo i Fata', koprodukcijom kompanije East West Centar Sarajevo i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica iz Bosne i Hercegovine. Redatelj je Haris Pašović, a glazbu za predstavu radio je kultni sastav S.A.R.S.

Zagrebačkoj će se publici do 19. lipnja predstaviti ukupno četrnaest naslova iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Makedonije, od čega će ih trinaest biti prikazano u službenoj konkurenciji.

Festival će okupiti tristotinjak hrvatskih i stranih umjetnika, a zatvorit će ga u nedjelju, 19. lipnja objava izvješća ocjenjivačkog suda i dodjela nagrada 40. Dana satire Fadila Hadžića.