VELIKAN MODERNE GLAZBE

Spektakularno otvaranje Exita uz Nilea Rodgersa i Chic

25.06.2013 u 15:22

Bionic
Reading

Otvaranje Exita će obilježiti jedno od najznačajnijih imena u povijesti moderne glazbe i, za mnoge, najveći producent svih vremena. U srijedu, 10. srpnja, na spektakularnom početku R:Evolucije na Petrovaradinskoj tvrđavi nastupit će Nile Rodgers i njegov originalni bend Chic

Tko je Nile Rodgers? Teško je naći dovoljno velike i precizne riječi koje bi opisale značaj njegovog glazbenog stvaralaštva. Nećemo pretjerati ako kažemo da će biti zabilježen u povijesti kao jedan od ljudi koji su najviše utjecali na tijekove razvoja popularne muzike.

Dovoljno je reći da je producent, skladatelj i gitarist koji stoji iza najvećih uspjeha, singlova i albuma velikana kao što su David Bowie i Duran Duran, čovjek koji je stvorio Madonnu, za kojeg su se otimali giganti kao što su Mick Jagger i Michael Jackson. Čovjek koji dokazuje svoju suvremenost i činjenicu da je najveći vizionar kojeg je plesna muzika ikad imala i time što stoji iza najnovijih hitova Daft PunkaGet Lucky’ i ‘Lose Yourself to Dance’, kao i radom s imenima kao što su Chase & Status, Avicii ili Felix da Housecat. Imena koje je proslavio ili s kojima je intenzivno surađivao uključuju i: Sister Sledge, Eric Clapton, Robert Plant, Diana Ross, B-52s, INXS i mnoge, mnoge druge.


Chic, Nileov originalni bend, predstavlja jednu od najznačajnijih pojava u pop i disco muzici. Njihove hitove ste čuli milijun puta, a isto toliko puta su semplirani – ‘Good Times’, ‘Dance, Dance, Dance’, ‘Everybody Dance’ i posebno ‘I Want Your Love’ i ‘Le Freak’, s nezaboravnim krikom 'aaah, freak out', predstavljaju temelj suvremene dance muzike.

Disco muzika postala je umjetnički vrijedan žanr onog momenta kada su Chic u nju unijeli pjevanje blisko soulu, kao i hrabru upotrebu gudača, ne gubeći, već samo ubrzavajući agresivni funky ritam. Njihovi jednostavni tekstovi, puni naizgled jednostavnog, vedrog eskapizma, krili su i ne tako naivan kritički komentar Amerike usred tadašnje ekonomske krize. Kao oličenje optimizma disco kulture, Chic je postala jedna od najkomercijalnijih crnačkih pop grupa svih vremena, zahvaljujući jedinstvenoj seriji hitova, koji i danas osvajaju srca svojom plemenitošću i neodoljivim ritmom.


Legendarna, zarazna melodična bas linija iz ‘Good Times’, našla se citirana u pjesmama Blondie, Queena, Grandmaster Flasha, Beastie Boysa i mnogih drugih, pokazujući pravac u kojem će muzika ići. Odatle do housea bio je potreban samo jedan korak i mnogobrojni producenti i DJ-evi su ga učinili, gradeći suvremenu elektronsku dance muziku. Svaki put kad čujete plesni ritam sa ženskim soul vokalom, znajte da su Chic začeli ovaj pravac na prljavim ulicama New Yorka u vremenima koja nisu bila mnogo drugačija nego što su ova danas, osim što je tad bilo moguće vjerovati u bolje sutra, a to se u njihovoj glazbi čuje.


Uvertiru za disco eksploziju pružit će nevjerojatni glasovi iz zbora Viva Vox, koji se najviše bave a cappella obradama pop i rock muzike uz pratnju beatboxa. Glasovi ovog zbora eksperimentiraju s različitim žanrovima i pomiču granice nemogućeg kada je u pitanju ljudski glas!

R:Evolucija počinje na glavnoj EXITovoj bini!

ULAZNICE
Festivalske ulaznice do 1. srpnja: 440 kn
Festivalske ulaznice od 2. do. 6. srpnja: 550 kn
Jednodnevne ulaznice do 1. srpnja: 190 kn
Jednodnevne ulaznice od 2. Do 6. srpnja: 230 kn
Kamp: 200 kn

EXIT PAKETI: Festivalska ulaznica + prijevoz + smještaj: već od 757 kn. Više informacija ovdje. Prodaja ulaznica i kampa u Hrvatskoj završava u ponoć sa 6. na 7. srpanj.

Službena prodajna mjesta:
•Dallas Shop Zagreb, Tkalčićeva 7
•Rockmark Zagreb, Berislavićeva 13
•Dallas Shop Rijeka, Splitska 2a
•Dallas Shop Split, Narodni trg 14
•Dallas Shop Šibenik, Kralja Tomislava 4
•Dallas Shop Rovinj, Carera 72
•Dallas Shop Zadar, Široka ulica 2
•AVE Fashion Store, Osijek, TC Portanova