PRESTIŽNA NAGRADA

Šokantne izjave, politički govori i zanimljivosti Oscara

27.02.2011 u 08:40

Bionic
Reading

Pred nama je 83. izadanje prestižne nagrade za sedmu umjetnost koju dodjeljuje Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti, u svijetu poznatije kao Oscar, koja je najstarija, najpoznatija, najuglednija, najutjecajnija i najpoželjnija nagrada u svijetu filma. Za svakog glumca, glumicu, redatelja ili scenarista ne postoji ništa bitnije od toga da imaju zlatni kipić u kućnoj vitrini kao dokaz životnog uspjeha, ali i prestiža u filmskoj industriji. Osim najava i predviđanja o kojima mediji u svijetu i kod nas bruje već tjednima, prisjetimo se nekih zanimljivosti vezanih uz tu nagradu

Popularizacija nagrade i politički govori

Prva dodjela je održana 16. svibnja 1929. godine, samo dvije godine od osnivanja poznate Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Prve godine nije bilo mnogo iznenađenja prvenstveno zbog toga što su se pobjednici znali tri mjeseca prije same večeri uručivanja zlatnih kipića, a dodjela je trajala punih pet minuta. Prvo televizijsko praćenje događa se u pedesetim godinama prošlog stoljeća, a s njim raste i popularizacija nagrade, te se uslijed toga već krajem šezdesetih godina dodijela ove sve popularnije nagrade emitirala širom svijeta. Neki od glumaca shvatili su moć nagrade i iskoristili za promociju vlastitih stavova u vezi problema u SAD-u ili na globalnoj razini.

Jedan od najpoznatijih primjera je Marlon Brando i njegovo čuveno odbijanje nagrade u kategoriji za najboljeg glumca u filmu 'Kum'.

Početkom sedamdesetih godina Brando se uključuje u borbu za promicanje prava Indijanaca, a na dodjelu nagrada 1973. godine umjesto njega dolazi Sacheen Littlefeather, Indijanka obučena u apašku narodnu nošnju, te poručuje Brandovu poruku o negativom prikazu Indijanaca u filmskoj industriji. Iako je Brando napisao 15 stranica govora, njoj se od strane organizatora dopušta samo šezdeset sekundi na pozornici.

Jane Fonda, jedna je od najvećih političkih aktivistica u povijesti Hollywooda, iskoristila je svaku priliku na dodijeli nagrada za upoznavanje publike s problemima u svijetu.

Prvi put na dodjeli sudjeluje 1970. godine kada je nominirana za ulogu u filmu 'I konje ubijaju, zar ne?' a publiku je šokirala kada se popela na vrh limuzine i sve pozdravila s poznatim pozdravom Crne pantere, organizacije koja se borila za prava crnaca u SAD-u. Deset godina nakon toga osvaja kipić za najbolju žensku ulogu u filmu 'Comming Home', a govor zahvala počinje sa znakovnim govorom u čast svim gluhim osobama.

Vanessa Redgrave, koja uz Fondu slovi kao glumica s najradikalinijim političkim stavovima, šokirala je javnost na 50. dodjeli Oscara kada je imala jedan od najjače politički orijentiranih govora na dodijeli filmske nagrade. Zahvalila je glasačima što ih nije zaplašila 'mala grupica huligana cionista' koji su se protivili njezinoj nominaciji za sporednu ulogu u filmu 'Julia'. Nepovezano s filmom, Redgrave je tada javno podržavala palestinsku državu.

U novije vrijeme najpoznatija rečenica na dodijeli vezana uz politiku bila je 'Srami se, George Bush!' koju je povikao poznati redatelj dokumetaraca Michael Moore u trenutku primanja nagrade.



Šokantne izjave i zanimljivi događaji

U povijesti dodjele sigurno se pamti trenutak kada je Shirley MacLaine pokušala oraspoložiti svog brata Warrena Beattyja, koji nije dobio kipić za glavnu mušku ulogu u filmu'Raj može čekati'. Shirley je ispred publike izjavila: 'Želim iskoristiti ovu priliku da kažem kako sam ponosna na malog brata. Zamisli što si sve mogao postići samo da si bio u celibatu.' No ni Beatty nije bio bolji kada je samo par godina ranije u obraćanju televizijskim gledateljima sarkastično rekao: 'Hvala vam svima što gledate kako večeras čestitamo sami sebi.'

Još jedan od bisera bila je izjava Sally Field koja je, primivši Oscara 1983. za film 'Mjesto u srcu', govor završila riječima '... sviđam vam se, sviđam vam se!'

Katharine Hepburn nenadano je prvi put 1974. došla na dodjelu Oscara kako bi uručila nagradu Thalberg svojem omiljenom producentu Lawrenceu Weingartenu. Iako je prije osvojila četiri Oscara kao najbolja glumica, Hepburn se nikada nije pojavila na dodjeli. Rekla je da je sretna 'što nitko nije uzviknuo: bilo je i vrijeme.

Dustin Hoffman je poznat po preskakanju ceremonija pa se nije pojavio kada je bio nominiran za najbolju mušku ulogu u 'Ponoćnom kauboju' i 'Lennyju'. Gnušanje prema dodjeli čak je izrazio u jednom televizijskom intervjuu kada je rekao da je dodjela prljava groteska te da se nimalo ne razlikuje od natjecanja ljepote. Ali se na dodjeli 1980. godine ipak pojavljuje, kada osvaja Oscara za najbolju mušku ulogu u filmu 'Kramer protiv Kramera' te koristi govor zahvale kao kritiku Akademije.

Jedan od najvećih 'mrzitelja' najpoznatije filmske nagrade je glumac George C. Scott, najpoznatiji po ulogama generala Georgea S. Pattona u filmu 'Patton' i generala Bucka Turgidsona u Kubrikovom 'Dr. Strangelove'.

Uz Brandoa, jedini je glumac u povijest koji odbija zlatni kipić, a zamolio je Akademiju da ga više ne nominiraju. Najpoznatiji je po izjavi: 'Cijela stvar je mesna parada, ne želim biti dio toga.'

Postoji i smiješnija strana dodjele, koja se dogodila kada je David Niven 1974. godine počeo predstavljati Elizabeth Taylor, a preko pozornice je pretrčao goli čovjek. Niven se brzo snašao komentarom: 'Zamislite, jedino po čemu će se ovom čovjeku smijati jest što se skinuo i pokazao svoje nedostatke.'

Alfred Hitchcock uz Stanleyja Kubricka nikada nije osvojio Oscara, a imao je najkraći govor u povijesti dodjele. Primivši nagradu Thalberg 1968. rekao je: 'Puno vam hvala.' Možda je to bila reakcija za neprepoznavanje bitnosti njegovih radova.

Prokletstvo Oscara za žensku ulogu

Prije nekoliko godina počelo se pričati o 'prokletstvu' zlatnog kipića za najbolju žensku ulogu. Naime, u nekoliko slučajeva se dogodilo da se glumica koja osvoji Oscara nedugo zatim i razvede od supružnika. Nagađanja su počela kada su Sandra Bullock i Kate Winslet prekinule svoje brakove nakon osvojene nagrade.

Potaknuti navedenim slučajevima, tim znanstvenika sa Sveučilišta u Torontu napravio je istraživanje od početka dodjela nagrade do danas te je došao do zaključka da se nominirane glumice koje ne osvoje nagradu duže zadrže u braku.

Prisjetimo se još nekih primjera. Hilary Swank osvaja prvog Oscara za ulogu u filmu 'Dečki ne plaču', a u govoru zaboravlja zahvaliti se mužu Chadu Loweu. Iako je grešku ispravila nekolikor godina kasnije kada dobiva drugi kipić za 'Djevojku od milijun dolara', njihov brak se nakon toga raspao.

Ryan Philippe
je izgledao presretno kada je Reese Witherspon 2006. godine osvojila nagradu, ali par se rastao samo osam mjeseci poslije. Osvajačica Oscara 2002. godine Halle Berry, čini se, prošla je najgore. Tijekom dobivanja nagrade njezin suprug Eric Benet bio je na liječenju od ovisnosti o seksu, na kojem ju je također prevario. Par se rastaje nakon godinu dana. Bilo slučajno ili namjerno, činjenica je da uspješne holivudske glumice ne mogu uz filmsku karijeru imati i uspješne brakove.

O najprestižnijoj filmskoj nagradi na svijetu zvanoj Oscar moglo bi se još pisati. Mnogo je zanimljivosti i informacija vezanih za zlatni kipić bez genitalija, kako ga je okarakterizirao Dustin Hoffman. Bliži se nedjeljna večer i glamurozni crveni tepih, stoga obožavatelji Oscara, uživajte u još jednom spektakularnom showu. Gledatelji vični njemačkom jeziku dodjelu mogu pratiti na kanalu Pro 7, a zbivanja s crvenog tepiha pratite na kanalu E! Entertainment.