FAR EAST FILM FESTIVAL UDINE

Slavlje azijskog filma u Italiji

22.04.2013 u 10:41

Bionic
Reading

Petnaesto izdanje Far East Film Festivala započelo je u talijanskim Udinama nagradom Zlatna murva korejskom redatelju Kim Dong-hou, dugogodišnjem direktoru festivala u Busanu i među najzaslužnijima za velik proboj korejske kinematografije na međunarodnu scenu 90-ih. Festival će trajati do 27. travnja, a na njemu će biti prikazano 57 filmova snimljenih posljednjih godinu dana u zemljama Dalekog istoka

Dugogodišnja recesija pogodila je i najveći festival azijskih filmova izvan Azije. Sve je manje popratnih događanja, sve su skromniji uvjeti u kojima se održava festival, no organizatori nastoje da se rezovi ne osjete na festivalskom programu koji i dalje nudi respektabilan izbor komercijalnih filmova iz Japana, Kine, Koreje, Filipina, Malezije, Tajlanda, Tajvana i drugih dalekoistočnih zemalja. Mini retrospektiva ove je godine posvećena slavnom King Huu, čija će tri filma biti prikazana te predstavljena knjiga o njegovom radu. Festival će počast odati i nedavno preminulom filipinskom redatelju Mariju O'Hari.

Organizatori su se pohvalili time da će festival ove godine biti pravo 'slavlje filma' obrazlažući da se u proteklih 15 godina prometnuo od manifestacije za malobrojne znalce u jedno od najjačih uporišta azijskog filma na Zapadu.


Najbolji dokaz za to su i mnogobrojni festivalski gosti, filmski autori i mnoštvo vjernih posjetitelja zahvaljujući kojima su projekcije uvijek pune, iako je dvorana kazališta Nouovo Giovanni da Udine pozamašna i može primiti čak 1200 gledatelja.

Među dvije svjetske premijere, 15 međunarodnih festivalskih premijera i isto toliko europskih premijera nekoliko je filmova koji tematiziraju aktualnu problematiku odnosa Sjeverne i Južne Koreje, među kojima je osobito zanimljiv 'Comrade King Goes Flying', koprodukcijski projekt Sjeverne Koreje.