GLAWOGGEROV FILM

'Slava kurvi' uskoro u kinima

29.12.2011 u 15:22

Bionic
Reading

Slava kurvi kompleksna je priča koja ne osuđuje i ne proziva nego istražuje uvjete rada i sve što je potrebno da bi se u njima preživjelo, a Glawogger se fokusira na tri države, tri jezika i tri religije

Od 26. siječnja 2012. u kinima će se prikazivati dokumentarni spektakl Michaela Glawoggera 'Slava kurvi', posljednji dio njegove trilogije o globalizaciji. Filmski triptih o prostituciji na tri strane svijeta sa zvučnom pozadinom PJ Harvey i Coco Rosie, prikazivat će se u zagrebačkom Dokukinu Croatia, pulskom kinu Valli, riječkom Art kinu Croatia, splitskoj kinoteci Zlatna vrata, vukovarskoj Ružičkinoj kući i ostalim kinima.
Nakon prepune kinodvorane na hrvatskoj premijeri u programu Human Rights Film Festivala, od 26. siječnja 2012. na velika platna dolazi posljednji dio Glawoggerove trilogije o globalizaciji 'Slava kurvi', filmski triptih o najstarijem zanatu na svijetu koji se fokusira na tri države, tri jezika i tri religije.

Bez senzacionalizma, lažne patetike i osuđivanja, te uz nevjerojatno blizak pristup protagonistima (kako prostitutkama tako i klijentima), Glawogger je snimio film o ženama, prostitutkama i seksualnim radnicama u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku. U svijetu u kojem je najintimniji ljudski čin roba, ove žene su psihički i fizički iskusile sve što se može dogoditi između muškarca i žene. Za ta su iskustva oduvijek dobivale novac, no nikada im nije donio osobito materijalno bogatstvo.' Slava kurvi' kompleksna je priča koja ne osuđuje i ne proziva nego istražuje uvjete rada i sve što je potrebno da bi se u njima preživjelo. Soundtrack koji potpisuju PJ Harvey i Coco Rosie, čini se, funkcionira kao neizgovoreni Glawoggerov komentar.

'Mnogo je filmova koji se usput ili kao središnjom temom bave prostitucijom, no ako postoji film koji se može smatrati nezaobilaznom filmskom 'biblijom' prostitucije, onda je taj film ovog tjedna mogla vidjeti publika na filmskom festivalu u Veneciji', rekao je Jurica Pavičić.

Film je u Restart distribuciji, a prikazivati će se od 26. siječnja 2012. u zagrebačkom Dokukinu Croatia i pulskom kinu Valli, 27. siječnja u vukovarskoj Ružičkinoj kući, od 28. siječnja u riječkom Art kinu Croatia te u splitskoj kinoteci Zlatna vrata, a tijekom veljače i u ostalim kinima u Hrvatskoj.