TKO JE TKO U 'MACHETEU'

Skup legendi akcije, seks simbola i ikona horora

05.10.2010 u 08:04

Bionic
Reading

'Machete' je jedan od onih filmova koji igraju na kartu moćne glumačke postave – evo nekoliko velikih imena koja dijele kadrove ove razuzdane priče o nasilnoj osveti i prljavoj politici

DANNY TREJO
U stvarnom životu: Bivši kriminalac koji je po izlasku iz zatvora otišao u kliniku za odvikavanje od droga, a gdje je upoznao čovjeka koji mu je dao posao u filmu 'Runaway Train'. Nakon što je Erica Robertsa učio boksati za potrebe snimanja, i sam je dobivao sve više i više poslova pred kamerom, a uz uloge opakih likova u akcijskim filmovima, polagano je gradio i status obiteljske ikone, ulogama u mainstream hitovima kakvi su 'Spasilačka služba' i 'Kućanice'. Ove godine, uz 'Machete' je snimio još 20 (!) filmova i serija.
U filmu: Machete Cortez, legendarni i neuništivi bivši policajac u osvetničkoj misiji protiv političke mafije i nemeza iz vlastite prošlosti.

ROBERT DE NIRO
U stvarnom životu: Jedna od najvećih glumačkih ikona u povijesti, posebno proslavljen tijekom sedamdesetih, kada je s Alom Pacinom obilježio veliki uspon autorskog američkog filma, ulogama u klasicima kao što su 'Kum 2', 'Taksist', 'Lovac na jelene', 'Raging Bull'... Ove je godine uz 'Machete' odradio i ulogu u filmu 'Little Fockers', novi nastavak serijala koji ga je proslavio i u komičarskim vodama.
U filmu: Senator John McLaughlin, uživa u ubijanjima ilegalnih imigranata i cijelu političku platformu zasniva na zabrani imigracije, iako su mu motivi zapravo nešto mračniji od obične rasne mržnje.

STEVEN SEAGAL
U stvarnom životu: Aikido majstor školovan u Japanu, glazbenik, ekolog, budist, a odnedavno i policajac u urnebesnom reality showu, plus nekontrolirani ženskaroš i najpoznatiji konjski repić akcijskog filma. Tijekom osamdesetih, dok je još imao nekoliko desetaka kilograma manje, Seagal je vladao filmovima kao što su 'Above The Law', 'Hard To Kill', 'Out For Justice', 'Under Siege', ne bi li u novom mileniju doživio sudbinu većine akcijskih zvijezda svoje ere – život na videu.
U filmu: Rogelio Torrez, narko boss naoružan katanom, okružen lijepim Japankama i odgovoran za okrutno ubojstvo Macheteove obitelji.


DON JOHNSON
U stvarnom životu: 'Miami Vice'! Uloga u 'Porocima Miamija' najveći je Johnsonov doprinos povijesti industrije zabave, no čak i kada ne paradira u mokasinama na bosim nogama i u bijelim odijelima nabačenima preko majica, ova ikona osamdesetih zna nabosti pokoji filmski klasik, kao što su uloge u 'The Hot Spot' i 'Harley Davidson and the Marlboro Man'. Proslavio se i serijom 'Nash Bridges', a nešto manje glazbenom, pjevačkom karijerom, tijekom koje je uspio snimiti čak četiri albuma.
U filmu: Najveći negativac Von, psihopatski ubojica imigranata i vođa do zuba naoružane desničarske milicije.

CHEECH MARIN
U stvarnom životu: Američki komičar i aktivist za legalizaciju marihuane, najpoznatiji po djelovanju u napušenom komičarskom duetu Cheech & Chong tijekom osamdesetih. Glumio je, naravno, u svim 'Cheech & Chong' filmovima, pionirskim klasicima tzv. stonerskog žanra, a u seriji 'Nash Bridges' bio je partner Donu Johnsonu. S Rodriguezom snimao puno puta pa smo ga tako gledali i u 'Spy Kids', 'Once Upon A Time In Mexico'...
U filmu: Padre, Macheteov brat svećenik. Kad ne drži križ i krunicu, naoružan je s dvije sačmarice.

TOM SAVINI
U stvarnom životu: Jedna od najvećih ikona horora, iako je primarno majstor za specijalne efekte, a tek onda povremeno i glumac. Savini, bivši veteran vijetnamskog rata, nagledao se leševa na fronti pa je svoja iskustva primijenio u simuliranju istih pred kamerama, čime je revolucionarizirao žanr tijekom sedamdesetih i osamdesetih, s filmovima kao što su 'Zora živih mrvaca', 'Creepshow', 'Petak 13'... Nedavno smo ga gledali u filmovima 'Grindhouse', 'Lost Boys: The Tribe' i 'Zack i Miri snimaju pornić'.
U filmu: Osiris Amanpour, urnebesni, ali i opasni ubojica unajmljen kao jedini dovoljno sposobni da uklone Machetea.


MICHELLE RODRIGUEZ
U stvarnom životu: Mačo žena, biseksualna akcijska junakinja koja cijeli život, od probojne uloge u 'Girlfightu' dobiva uloge poput one u 'Macheteu' – opakih cura spremnih isprašiti dupe svakom tko joj stane na put, vatrenim oružjem ili golim rukama, kako god. Gledali smo je u 'Brzima i žestokima', 'Resident Evilu', 'S.W.A.T.-u'...
U filmu: Prvo Luz, lijepa prodavačica meksičke hrane, a potom i She, hrabra ratnica i revolucionarka s povezom preko oka.

JESSICA ALBA
U stvarnom životu: Prije nego što je postala jedan o najvećih seks simbola modernog Hollywooda, Alba je kao 13-godišnjakinja počela glumiti u televizijskim serijama. Najveći uspjeh bio je serijal 'Dark Angel' iz 2000, koji joj je otvorio vrata filmskoj produkciji. Rodriguez je već prepoznao njezine kvalitete u 'Sin Cityju', a onda kada nismo gledali njezine fotografije u muškim magazinima, gledali smo je kako glumi u filmovima 'Idle Hands', 'Fantastična četvorka', 'Honey', 'Good Luck Chuck'...
U filmu: Sartana Rivera, prelijepa policajka iz imigracijskog odjela, koja postaje Macheteovom desnom rukom u borbi protiv korupcije.


LINDSAY LOHAN
U stvarnom životu: Trenutno najpoznatija holivudska zatvorenica te svojedobno uz Paris Hilton najproblematičnija holivudska starleta koja je prije kokaina, orgijanja, razvaljenog rušenja pred paparazzijima i lezbijskih avantura bila tek crvenokosa dječja glumica. Unatoč talentu, mnogi su je otpisali zbog privatnih problema – ne i Rodriguez, koji joj je u 'Macheteu' pružio jedinstvenu šansu za povratak.
U filmu: Iako joj je posao da bude ili gola ili odjevena u opaticu, Lohan u ovom filmu očito parodira samu sebe, glumeći April Booth, kćer jednog od negativaca koja snima amaterske lezbijske seks filmove za internet, prije nego što se dočepa mitraljeza i krene u vlastitu osvetu...