OD 2. DO 4. KOLOVOZA

Skunk Anansie, Dubioza i Hladno pivo na Shengenfestu

25.04.2013 u 13:54

Bionic
Reading

Festival koji se prethodnih pet godina razvio u najveći open air festival u Sloveniji ove godine bit će još veći i ljepši uz Skunk Anansie, Plavi orkestar, Dubioza kolektiv, Triggerfinger i Hladno pivo

Šesti Schengenfest održat će se od petka 2. kolovoza do nedjelje 4. kolovoza u Parku prirode na obali Kupe u Beloj Krajini. I ove godine nudi bogat glazbeni program, ali i puno novih popratnih aktivnosti.

Skunk Anansie

Zvijezde ove godine bit će Skunk Anansie koji nakon promjena 2009. ponovo postaju veliki bend na europskoj i svjetskoj razini. Album iz 2010. pod nazivom 'Wonderlustre' postao je novo poglavlje u njihovim zvučnim riffovima hard rocka, funka, dubokih frenetičnih bubnjeva i vokala Skin. Skunk Anansie su multietnička skupina koja svojom glazbom povezuje bogat tekst, zvuk metala, punk gitaru i nježne balade. Skunk Anansie su izdali albume 'Paranoid and sunburnt' (1995), 'Stoosh' (1996) i 'Post orgasmic Chill' (1999). Grupa je dodatno utjecala na eklekticizam zvuka, a s albuma je proizašlo nekoliko hitova, uključujući 'Brazen (Weep)', 'Hedonism (Just because you feel good)', 'Weak' i 'Secret'.

Nastupali su širom svijeta s glazbenicima kao što su U2, Aerosmith, Lenny Kravitz i Rammstein, a 1999. bili su jedan od glavnih izvođača Glastonburyja. Dvije godine kasnije najavili su svoj odlazak sa scene. Nakon osam godina pojavili su se zajedno u Londonu na dva koncerta rasprodana u pet minuta. Pojačani novim entuzijazmom, u proljeće 2010. otišli su u studio snimiti svoj četvrti album 'Wonderlustre' koji sadrži singlove 'My Ugly Boy' i 'My love will fall'.


Plavi orkestar

Bend je osnovan u Sarajevu početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća i jedan je od najvećih generatora glazbene kulture na području bivše zajedničke države. Njihovo se putovanje naslanjalo na raznovrsnu glazbu, ali od 1983. godine postaju sinonim za vrlo uspješan pop-rock bend diljem bivše Jugoslavije. U 1985. izdaju album pod nazivom 'Soldatski bal', prodan u 500.000 primjeraka. Nakon tri godine izdali su još jedan vrlo uspješan album, 'Sunce na prozoru', te album 'Simpatija', izdan u vrijeme rata na Balkanu. Od 2009. godine rasprodali su koncerte u mnogim gradovima bivše Jugoslavije i gdje god se pojave, naprave glazbeni spektakl sa svim šarenim emocijama koje grupa nosi u svojoj glazbi. Prošle godine izdali su album 'Sedam'.


Dubioza kolektiv

Multikulturalni bend koji ima svoje korijene u Bosni poznat je u gotovo cijeloj istočnoj Europi i izvan nje. Balkanski folk, ska, punk, reggae, hip hop, dub, politički, društveni i osobni angažman - sve to ukazuje na skupinu koja je jedna od najpoželjnijih, barem u ovom dijelu kontinenta! U 2011. godini bili su nominirani za Impala nagradu za najbolji neovisni album. Svoje glazbene vještine razvijali su tijekom bombardiranja Sarajeva u devedesetima. 'Apsurdistan' je njihov zadnji album, objavljen u travnju 2013, a ove godine slave 10. obljetnicu koju će nakon nastupa Europom proslaviti i na Schengenfestu.


Triggerfinger

Najglasniji bend u Antwerpenu, trenutno najpoznatiji po pjesmama 'I Follow Rivers' i 'All Night Long', stekao je iskustvo nastupima u klubovima, koncertnim dvoranama i festivalima diljem Europe, ostvarivši izvrstan koncertni zvuk. Jednom prilikom producent njihovog posljednjeg albuma 'All This Dancin' Around', Greg Gordon (Oasis, Wolfmother, Slayer, Soulwax ...) im je rekao: 'Prvi put u mojoj karijeri, kad sam napustio studio, shvatio sam da sve što smo napravili zvuči zapravo bolje nego što sam mislio da će biti.' Dečki su tako snimili album u Sound City Studios u Los Angelesu, gdje je Nirvana snimala album 'Nevermind'.


Hladno pivo

O našim dečkima s Gajnica nećemo puno jer svi sve znamo o njima. Nakon tri albuma kojima su završili neformalnu trilogiju ('Titanic' 1993, 'Gad' 1995 i 'Desetka' 1997), 1999. snimili su ponajbolji album 'Pobjeda'. Uslijedio je 'Šamar' (2003) i turneja pod nazivom 'Dođite po Shamar'. Godine 2005. Hladno pivo ima najveću turneju dosadašnje karijere, 'Oko svijeta', nakon čega slijedi album 'Knjiga žalbe' (2007) te četiri godine kasnije aktualni 'Svijet glamura'.



Mi2

Hitovi poput 'Teta Estera', 'Črtica', 'Pa si šla', 'Oda gudeki', 'Pojdi z menoj v toplice' i mnogi drugi postali su iznimno važni na prostoru Slovenije. Godina 2012. bila je jedan od vrhunaca benda: održali su preko 45 koncerata koje je ispratilo više od 50.000 ljudi, što je rekord koji su postavili malo koji slovenski glazbenici. Ova petorka objavila je šest studijskih albuma, a ističe se izuzetno energičnim nastupima uživo i glazbenim umijećem koje njihove nastupe čini svakakvim, samo ne dosadnim. Album 'Rock and Roll', objavljen 2010, predstavlja krunu njihove petnaestogodišnje glazbene karijere.