TKO, KOGA, GDJE I ZAŠTO?

Shvatili smo nova pravila Dore!

  • Autor: D. Jagatić
  • Zadnja izmjena 28.01.2011 10:08
  • Objavljeno 27.01.2011 u 09:15
Leona Paraminski i Aleksandar Kostadinov

Leona Paraminski i Aleksandar Kostadinov

Izvor: Promo fotografije / Autor: htv

Talent šou HTV-a nastavlja se sljedećih šest subota, pa smo, potaknuti nesnalaženjem u novim pravilima natjecanja za izbor pjesme za Eurosong, odlučili pomoći i pojasniti kako je to zamislilo društvo s Prisavlja
Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Nakon što smo doživjeli i preživjeli nastup talentiranih, slabije talentiranih i ne osobito talentiranih izvođača Dore, čeka nas još šest subota novog talent šoua HTV-a u kojem će oni koji znaju, među onima koji nešto manje znaju, izabrati one koji su najbolji, a potom i najbolju ili najboljeg od najboljih. Pravila su, načelno, jednostavna, no da ipak malo pojasnimo:

Prvo je raspisana audicija na koju se javila sva sila talentiranih i onih koji misle da su talentirani. Potom je stručni ocjenjivački sud odabrao 24 natjecatelja za koje misli da su najtalentiraniji. Istovremeno se postavlja pitanje: ako su ovi najtalentiraniji, kakvi li su bili oni koji nisu ušli među ovih 24? Valja svakako reći i tko je sijedio u stručnom ocjenjivačkom sudu: Željen Klašterka (HTV, predsjednik žirija), Hrvoje Hegedušić (Hrvatsko društvo skladatelja), Želimir Babogredac (Hrvatska diskografska udruga), Želimir Bučević (Hrvatska glazbena unija), Branka Muvrin (Hrvatski radio), Hrid Matić (Glazbena proizvodnja).

Odabrana 24 natjecatelja podijeljena su u dvije grupe po 12 natjecatelja. U prvoj emisiji, koju smo vidjeli u subotu, 22. siječnja, nastupilo je prvih 12. Gledatelji su potom izabrali pet najboljih po njihovom mišljenju, dok za šestog mogu glasati punih sedam dana, a njegov će se identitet znati u subotu, 29. siječnja. Doduše, već u prvoj emisiji kao da je sve pošlo krivo - pogrešno su zbrojili glasove gledatelja te proglasili Kedžu talentiranijim od Jelene Vanjek. Ipak, s obzirom na to da je Jelena očito talentiranija od Kedže, ona ide dalje, a zlobnici bi rekli da za to nije ni trebalo zbrajati glasove, nego samo poslušati njihove izvedbe.

Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Izvor: Promo fotografije / Autor: htv


U drugoj emisiji koja je pred nama nastupit će sljedećih 12 natjecatelja, pri čijem će kraju, kao i u prvoj emisiji, proglasiti pet najtalentiranijih i ponovno nam ostaviti na izbor da izaberemo šestu ili šestog. U trećoj emisiji nastupa šest iz prve i šest iz druge. I ponovno, svatko može dati svoj glas. Glasanjem tijekom emisije sad pet ide dalje, a o šestom se glasa do četvrte emisije.

U četvrtoj, pak, emisiji nastupa šest natjecatelja, ali dva otpadaju. Upetoj emisiji gledanost je već pri dnu, dok nastupa njih četvero, a jedna osoba odlazi kući plačući. U predzadnjoj, šestoj emisiji, otpada jedan izvođač, od tri koji će nas uveseljavati te subote. I napokon, posljednja, sedma emisija - na scenu se vraća spomenuti stručni ocjenjivački sud, a gledatelji gube pravo glasa.

U međuvremenu je taj isti strašni sud odabrao, vjerojatno kroz paralelni talent šou (koji, srećom, nećemo gledati) tri skladatelja koja su skladala tri pjesme. Povrh toga, da se ne misli da su sjedili skrštenih ruku, izabrali su članovi suda i tročlani žiri koji će brbljati pred kamerama u posljednjoj emisiji iznoseći svoje stavove o tri skladatelja i dva izvođača te o potencijalnom kandidatu za Eurosong koji će s Kostadinovim otputovati u Düsseldorf, gdje se 10. svibnja održava prva polufinalna večer.

No, vratimo se toj posljednjoj, sedmoj emisiji. U njoj će, dakle, nastupiti dva izvođača koja će nam zapjevati te tri odabrane pjesme od tri talentirana skladatelja za koje će glasati i sva tri preostala TV gledatelja i svi članovi žirija, da bismo napokon saznali s kime Kostadinov putuje u Düsseldorf.

Hrvatska će potom pasti u delirij, slavit će dan i noć i s nestrpljenjem čekati nastup najtalentiranije ili najtalentiranijeg od talentiranih koji će zapjevati na ponos svih Hrvata. Našoj sreći tada neće biti kraja!

Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Izvor: Promo fotografije / Autor: htv

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi