BERLINALE

SF komedija o nacistima iz svemira uzburkala Berlin

16.02.2012 u 10:16

Bionic
Reading

Finska znanstveno-fantastična komedija o nacistima koji iz svemira zaposjedaju Zemlju postala je film o kojem se na ovogodišnjem Berlinalu najviše govori

Željezno nebo je filmska humoreska prikazana u cijenjenom pratećem berlinskom programu Panorama. Priča govori o skupini nacista koji su se krajem Drugog svjetskog povukli na Mjesec kako bi planirali novi pohod.

Film je potakao jednodušno zanimanje svih u Berlinu, javlja BBC Entertainment, premda je tamošnja publika navikla na zahtjevnije i ozbiljnije filmove. Prošle godine iranska drama 'Nader i Simin se razvode' nagrađena je Zlatnim medvjedom.

Jedan od likova u filmu je izmišljena predsjednica Sjedinjenih Država, koja je satirično oblikovana prema Sarah Palin. Radnja filma događa se 2018. godine, kada se nacistički svemirski brod (koji se ironično zove George W. Bush) susterne s američkim astronautom.

Uspjeh filma u Berlinu – u glavnom gradu zemlje u kojima su šale o nacistima i dalje tabu tema – naveo je međunarodne novinare da u tome iščitaju znak da su se Nijemci pomirili s neslavnom epizodom njihove prošlosti
Unatoč tome, lokalni su novinari i dalje oprezni. 'Premda sam čuo da se publika naglas smije, nije bilo baš tako', piše novinar Associated Pressa. 'I dalje je to osjetljiva tema i morate biti obrađena s puno opreza. Isprva sam se malo brinuo, ali mislim da su napravili dobru komediju. Odluka da se s puno satiričkih momenata odrazi stanje u Sjedinjenim Državama također je zrcalo našeg vremena.'

Autori 'Željeznog neba' iskoristili su teoriju zavjere po kojima su nacisti u vrijeme drugog svjetskog rata razvijali svemirske letjelice. Ali redatelj filma Timo Vuorensola – čiji je prošli film Star Wreck parodirao 'Zvjezdane staze' – opisuje svoj novi rad kao 'šašavu komediju'.

Zanimljivo je da je najveći dio proračuna od gotovo devet milijuna eura, koliko je stajao film, prikupljen nakon online apela poklonicima da se uključe u financiranje. Nakon uspjelog modela javnog financiranja producenti planiraju seriju komedija koje će snimiti na taj način i zaštititi poslovni model.

Kritičar britanskog Independenta Kaleem Aftab pohvalio je film, nazivajući ga 'vrhunskom pričom koja je urnebesna komedija i vrhunska zabava'.
Najveća zvijezda u glumačkoj podjeli njemački je glumac Udo Kier, kojeg je naša publika nedavno mogla vidjeti u 'Melankoliji' Larsa von Triera, a glazbu je skladao legendarni slovenski bend Laibach!