Sedmorica veličanstvenih – 30 godina kasnije

Sedmorica veličanstvenih – 30 godina kasnije

29.10.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Bio bi daleko vrednije ovo dvostruko CD izdanje s glazbenim sjećanjima na novi val kada bi to ujedno bilo i posljednje takvo izdanje, ali je skoro sigurno da će se netko sjetiti i 35. godišnjice i 40. itd. Dokle više?

Godinu dana nakon koncerta pod istoimenim nazivom u zagrebačkoj Tvornici kulture svjetlo dana ugledao je dvostruki live album s izborom pjesama uglavnom glavnih zvijezda novog vala s kraja 70-ih i početka 80-ih. Tada su nastupili Električni orgazam, Lačni Franz, Darko Rundek i Hakuna Matata, Vlada Divljan i Nevladina organizacija, Jasenko Houra i Davorin Bogović uz pratnju Hakune Matate, te Pero Lovšin i Španski borci. Ruku na srce, Pankrti i Pero Lovšin oduvijek su bili pankeri i ni tada nisu svrstavani u novi val već među sjajne nove bendove koji su nastali i djelovali u tom razdoblju. Lačni Franz bio je svojevrsni pandan art rocku i nije pripadao novom valu već samo tom vremenu. Na albumu, odnosno na koncertu nije nastupio niti Jura Stublić s grupom Film koji pak nikada nije izašao iz novog vala (točnije bi bilo reći da je ostao zarobljen i konzerviran u novom valu), ni Metessi sa Zvijezdama, Denis & Denis, pa je ovo ipak neki krnji sastav, odnosno više osobni izbor kolege Hrvoja Horvata koji se svojski, uz pomoć ekipe iz Tvornice, trudio sakupiti najznačajnije aktere tog nezaboravnog perioda te na kraju i odabrati pjesme za ovu zanimljivu kompilaciju.

Nema sumnje da je razdoblje novog vala doista plodan period kreativnih glazbenika s ovog prostora i nema sumnje da su u pitanju doista glazbenici koji su stvarali povijest popularne i rock kulture, ali kada se nešto toliko forsira kao što se forsira novi val, onda to počinje biti iritantno. S druge pak strane, zanimljivo je koliko još uvijek svježe neki od njih zvuče i dan danas. Istovremeno, pomalo čudi izbor pjesama koje su se našle na albumu. I dok je nekako bilo za očekivati da će to ipak biti svojevrsni best of novog vala s najvećim hitovima, Električni orgazam vratio se u svoju psihodeličnu fazu, Rundek je posudio bend za nastup ne svirajući možda najveći hit novog vala 'Djevojke u ljetnim haljinama' (barem ga nema na albumu), dok je Divljan ispunio sva očekivanja, ali uz pratnju svog novog pratećeg benda, a ne Idola, kao uostalom Houra i Bogović koji su mnoge iskreno razveselili podsjetivši kako su nekad bili dobar par.

Možda je bilo previše za očekivati da se doista okupe originalni članovi svih nabrojenih i nenabrojenih grupa, ali s takvim pumpanjem tog događaja i obilježavanja 30 godina koje traje već barem pet godina, ovo je trebala biti daleko veća koncertna atrakcija i jednako takav dvostruki album. Kapa dole svim sudionicima novog vala, kao i kolegi Horvatu na vrlo dobrom uredničko-izdavačkom pothvatu, no dosta više o novom valu. Bio je, ostavio neizbrisiv trag, mnoge vezao za taj period, mnogo utjecaja izvršio, ali hajde da više pažnje obratimo na djecu heroja novog vala i njihove vršnjake, dajući im barem jednako toliko prostora kao i njihovim roditeljima.

Mnogi će sudionici novog vala, koji su ga doživjeli kao publika iz prve ruke, biti vrlo zadovoljni ovom vrlo dobrom kompilacijom ispunjenom nostalgijom, ali bila bi još bolja da je to neka točka na 'i' novog vala. No u to je najteže povjerovati. Sigurno već netko razmišlja kako će obilježiti 35 godina novog vala.

Ocjena: 7/10
Izdavač: Dallas Records