24.-31. KOLOVOZA

Sedamnaest poslastica na Avvantura Festivalu Film Forum Zadar

09.08.2013 u 12:21

Bionic
Reading

Četvrto izdanje Avvantura Festival Film Forum Zadar donosi 17 filmova u neslužbenoj konkurenciji i natjecateljskom dijelu programa. Od 24. do 31. kolovoza, program će se odvijati na dvije lokacije, na Forumu i u dvorani Kazališta lutaka

Direktor festivala Sergej Stanojkovski otkrio je kako će se ove godine naplaćivati ulaznice i to zbog distributera koji traže podatke o gledanosti filmova, ali i fiskalizacije.

'Svi festivali naplaćuju ulaznice, a sredstva koja dobivamo nisu tolika da bismo pokrili sve troškove. Grad Zadar pomogao je festival sa 200 tisuća kuna, no s obzirom na značaj, možemo reći kako dobivamo malo sredstava iz javnog servisa. Mi ispunjavamo svoju misiju, jer smo se dokazali kao dobar festival o kojem glas pronose brojni gosti koji dolaze u Zadar', istaknuo je Stanojkovski.

Festival na Forumu otvara 'The Grandmaster - Veliki meštar', povijesno-borilački spektakl koji je otvorio i ovogodišnji Berlinale. Na Forumu će biti prikazan i prvi zadarski igrani film 'Mali div'.

U kazalištu lutaka prikazivat će se kooprodukcijski filmovi, među kojima će hrvatsku premijeru imati 'Epizoda u životu berača željeza' Danisa Tanovića. Nakon sarajevskog festivala u Zadru će se prikazati 'Okupacija u 27 slika', a direktor festivala najavio je mogućnost dolaska Lordana Zafranovića, filmskog redatelja, autora filma Okupacije u 26 slika, o kojem je snimljen taj film.

Filmove glavnoga programa, u koji ulaze europske koprodukcije, ocjenjuje renomirani međunarodni stručni žiri u sastavu: Arta Dobroshi, Krzysztof Zanussi, Shigeru Umebayashi, Dean Šoša i Christian Jeune

Glumica Arta Dobroshi proslavila se filmom 'Lorna's Silence' braće Dardenne u Cannesu, kada su 2008. Jean-Pierre i Luc dobili Zlatnu palmu za scenarij toga filma. Krzysztof Zanussi veliki je poljski i europski redatelj, a kada se govori o svjetskim dometima poljske kinematografije najčešće spominjana imena su Wajda, Kieslowski i Zanussi. Shigeru Umebayashi japanski je skladatelj filmske glazbe koji je skladao za brojne japanske i kineske naslove, no na Zapadu je najpoznatiji po suradnji s hongkonškim redateljem Wong Kar-waiem i glazbi iz filmova 'In the mood for love', '2046', 'The Grandmaster'. Dean Šoša filmski je kritičar, urednik i glavni urednik hvaljenog HTV-og, 'kulturnog', trećeg programa. Christian Jeune direktor je Filmskog odjela i glavni selektor vodećeg svjetskog filmskog festivala Cannesa.

Glumica Judita Franković među članovima je žirija koji će ocjenjivati filmove u sekciji 1st & 2nd Film, njemačka redateljica južnoafričkoga podrijetla Pia Marais čiji je film 'Layla Fourie' bio u glavnom programu ovogodišnjeg Berlinala članica je žirija u sekciji Eye on Films. Eye on Films je filmska platforma, poslovni model za promociju, cirkulaciju i distribuciju prvijenaca u koju su uključeni brojni partneri.

U Zadru se natječu i kratki filmovi pa će u suradnji s Europskom filmskom akademijom biti prikazani najbolji europski kratki filmovi godine, a u suradnji s Austrijskim ministarstvom vanjskih poslova i Austrijskom filmskom akademijom, festival donosi najbolje austrijske kratke filmove. U programu Klasici na Jadranu slijedi retrospektiva renomiranog francuskog redatelja i estetičara Roberta Bressona.

Festival u svom industrijskom dijelu organizira razne radionice i masterclassove pa u suradnji s HFS-om ugošćujemo jednog od najistaknutijih autora Zagrebačke škole crtanog filma Nedeljka Dragića, redatelja nagrađivanog 'Tup-tupa' koji je 60-ih bio u užem izboru za Oscar, tvorca slavnog Zagija. Na radionicu ovog sjajnog crtača mogu se prijavljivati svi zainteresirani. Hrvatskim naslovima koji se nalaze u sekciji Made in Croatia, pridružuje se 'Obrana i zaštita' Bobe Jelčića.

'U Zadru će biti i zabave; spajamo film i kuhinju u tematskoj večeri 'In the mood for love', pripremamo koncerte, izložbe, zabavu. I ove nas godine kao službeni partner podržava Fond Vijeća Europe za potporu kinematografiji Eurimages, a festivala ne bi bilo bez podrške Grada Zadra, generalnog sponzora Hrvatskog telekoma, HAVC-a i drugih partnerskih institucija', poručili su organizatori.