MONTENEGRO FILM FESTIVAL

Schmidt i Brešan u lovu na Zlatne mimoze

07.08.2013 u 10:45

Bionic
Reading

Na Kanli Kuli u Herceg Novom u toku je 27. Montenegro film festival (MFF) na kojem se prikazuje preko 80 filmskih ostvarenja u više selekcija, javio je novinar agencije Anadolija

Ove godine u natjecateljskom programu nema crnogorskog filma, osim što je ranije u nedjelju tokom festivala bio prikazan jednosatni dokumentarac povodom predstojeće 200. godišnjice rođenja Petra II Petrovića Njegoša redatelja Branka Baletića pod nazivom 'Njegoš - jedna biografija, noć skuplja dva vijeka'.

Na drugim lokacijama u Herceg Novom, pored Kanli Kule, prikazuju se filmovi natjecateljske konkurencije kratkometražnog dokumentarnog filma, sa svjetskim ostvarenjima, te natjecateljski program studentskog filma iz regije, kao i revijalni program najinteresantnijih filmova sa ovogodišnjih festivala u Kanu i Berlinu.

Nagrade za 27. Montenegro film festival (MFF) su Velika zlatna mimoza odnosno Grand-prix za najbolji film, zatim Zlatna mimoza za režiju, najbolju žensku ulogu, najbolju mušku ulogu, najbolji scenarij, kameru te nagrada Fondacije 'Živko Nikolić', nagrada za najbolji studentski film i za najbolji dokumentarni film.

Dosad je na Kanli Kuli prikazan film redatelja Gorana Markovića Falsifikator', koji je ujedno i otvorio festival, zatim rumunjski 'Roker' redatelja Mariana Crisana, hrvatski 'Ljudožder vegetarijanac' redatelja Branka Schmidta, srbijanski film 'Odumiranje' Miloša Pušića, slovenski 'Tango Abrazos' redatelja Metoda Peveca, 'Skidanje' također srbijanskog redatelja Koste Djordjevića, 'Salvo' redatelja Fabia Grassadonia i Antonija Piazze iz Italije, odnosno Francuske.


U srijedu su na rasporedu filmovi 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i film 'Kći' redatelja Thanosa Anastopoulosa, dok će u četvrtak biti prikazani filmovi izvan konkurencije 'Kad svane dan' redatelja Gorana Paskaljevića i 'Kongres' redatelja Arija Folemana

Filmski festival u Herceg Novom, koji pokazuje svu raznolikost redateljskog svijeta, traje do 8. kolovoza, a na svečanom zatvaranju bit će prikazan film Gorana Paskaljevića 'Kad svane dan'.