Markiz

'Savršeni svijet'

17.11.2010 u 13:35

Bionic
Reading

Novi bend jednog starog rokera, Andreja Babića, i debi album koji donosi dašak svježine na domaću scenu, pretendirajući na već dugo upražnjeno mjesto domaćeg mainstream rock benda. Više nego pristojan ulazak na scenu uz sjajnu mladu pjevačicu Ines Mlinarić Stakić Red, koja bi, po svemu sudeći, mogla dospjeti na sam vrh najtraženijih domaćih rock pjevačica

Andrej Babić još je sredinom 80-ih godina, onako usput, sviruckao i stvarao glazbu. Puno godina kasnije, Babić je sazrio i čvrsto odlučio da je krajnje vrijeme da nam pokloni svoju glazbu, i hvala mu na tome. Grupa Markiz klasičan je rock bend s pjevnim pjesmama i rock melodijama koje se lako zavlače pod kožu, izbjegavajući tako često prisutnu pretencioznost i banalnost.


Već prvi singl grupe Markiz, 'Naivac', kojim je ispipan teren, dao je do znanja da je pogodila žicu domaće publike te u vrlo kratkom vremenu osvojila vrhove domaćih ljestvica. Odličan je to izbor za prvi singl, jer daje dobar uvid u prvijenac. Istovremeno, taj je singl dao Markizu vjetar u leđa, zbog čega je i prije izlaska albuma krenuo u život drugi singl, 'Grad', koji se, kao i 'Naivac', u tren oka našao na čelnim pozicijama hrvatskih ljestvica.

Pjesme grupe Markiz nisu ništa mudro, niti inovativno, već su jednostavno dobro napisane, skladane i jednako dobro odsvirane, dok se za produkciju ponovo pobrinuo Denyken, dobro poznat pridruženi član svih domaćih rock bendova koji su nakon suradnje s njim ostvarili sjajnu karijeru. Ono što izdvaja Markiz od sličnih bendova jest taj pravovremeni ulazak malo žešćih rifova, ali i kompleksnost i sadržajnost njihovih pjesama koje jednako moćno zvuče kada su u pitanju balade, kao i nabrijane stvari.

Jedan od aduta svakako je i pjevačica Ines Mlinarić Stakić, koja je zbog vatrenocrvene boje kose već dobila nadimak Red i koja je svojim snažnim i moćnim glasom dodatno osnažila i dala specifičan pečat Markizu, a tu je i jedan od ponajboljih zagrebačkih gitarista, Alen Kraljić Kralja, koji se kalio kod Ivaniša u Pipsima na početku karijere, kada je nastao jedan od njihovih najboljih albuma, 'Fred Astaire'. No njih je ipak spojio i njihovu kreativnost objedinio Andrej Babić, koji je sve zakuhao i lagano podgrijavao proteklih godina.

Karijera grupe Markiz nije upitna. Sve ostalo je stvar marketinga i što češćeg sviranja i pokazivanja. Dvije pjesme su već pronašle put do publike pa nema razloga da se to ne dogodi i s ostatkom s albuma 'Savršeni svijet'.

Ocjena: 8/10
Izdavač: Croatia Records