PREMIJERA PUNA IZNENAĐENJA

Saša Broz o satiri inspiriranoj Titom i sreći u ljubavi

27.04.2016 u 11:33

  • +2

Premijera filma Houston, imamo problem

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Bionic
Reading

Jedna od uzvanica jučer vrlo zanimljive premijere dokumentarno-igranog filma 'Houston, imamo problem!' mladog slovenskog redatelja Žige Virca bila je i zagrebačka redateljica Saša Broz koja je oduševljena vrlo intrigantnom pričom i istraživanjem teze kako su Amerikanci ranih 60-ih otkupili jugoslavenski svemirski program i nakon toga sletjeli na Mjesec. Vircu je bilo jako stalo do mišljenja Titove unuke koja ima je na kraju dala čistu peticu za jedan sasvim drugačiji i neopterećen pogled u prošlost. Osim novosti na poslovnom planu - priprema novi kazališni projekt o kojem će uskoro reći više riječi, sretna je i ispunjena i kad je ljubav u pitanju, no sve detalje o novom odabraniku odlučila je zadržati za sebe

Nakon redatelja Jakova Sedlara kojem su rane jugoslavenska povijesti vječna filmska inspiracija, jučer je jedan sasvim drugačiji pogled na  prošlost Jugoslavije dao mladi slovenski redatelj Žiga Virc u svom dokumentarcu 'Houston, imamo problem' koji je nakon predstavljanja na njujorškom Tribeca Film festivalu sinoć doživio zagrebačku premijeru.

Riječ je o Vircovom debitantskom dugometražnom filmu koji istražuje mit o tajnom multimilijunskom ugovoru kojim su Sjedinjene Američke Države kupile jugoslavenski svemirski program ranih 1960-ih. Virc se arhivskim snimkama vraća u doba Hladnog rata, svemirske utrke i NASA-ina slijetanja na Mjesec te vrlo intrigantno spaja stvarne i fiktivne događaje pozivajući pritom gledatelje da sami odluče što je stvarnost, a što fikcija. U dokumentarcu se pojavljuje i slovenski filozof Slavoj Žižek koji postavlja najvažnije pitanje - Što je istina?

Uz mnoge hrvatske glumce poput Enesa Vejzovića, Goran Grgića i dr., film je pogledala i kazališna redateljica Saša Broz. Iznenađenje je, kaže, bilo ugodno.

'Film je sjajan. Još nikad nisam vidjela tako neopterećen, kreativan i duhovit pogled na neke povijesne događaje, Titove susrete s Nixonom, Kennedyjem i drugim političkim velikanima. U filmu se, naime, razrađuje teza da je Kennedy upravo od Tita tajno kupio jugoslavenski svemirski program. Redatelj mi je priznao kako ga jako zanima moja reakcija, hoću li se razočarati ili oduševiti. Bilo je ovo drugo, rekla nam je odlično raspoložena Saša Broz.

Trenutačno je zaposlena pripremanjem novog projekta koji će premijeru zasigurno imati na njezin 48. rođendan u listopadu, a na pitanje koliko je ispunjena na i ljubavnom planu, redateljica nije krila novosti.

'Na ljubavnom planu uvijek nešto ima. Sretna sam trenutno po tom pitanju, ali zasad je to sve što želim reći', kazala je Saša.