U KINIMA: 'VOŽNJA'

Ryan Gosling je apsolutno kul

28.09.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Ni priča, ni likovi, ni glumci ne igraju toliko značajnu ulogu u novom filmu danskog redatelja Nicolasa Windinga Refna kao što to čini njegov očaravajući filmski stil kojemu uvelike doprinose efektna kamera i glazba

U najkraćim crtama, 'Vožnja' je apsolutno kul - teško je naći precizniji opis za atmosferu i karakterizaciju glavnog lika, kojeg tumači neodoljivi Ryan Gosling. Redatelj Winding Refn, koji je međunarodnu reputaciju stekao trilogijom 'Diler', a kultni status uživa i njegov metafizički pustolovni film 'Valhalla se budi', za 'Vožnju' je nagrađen kao najbolji redatelj na ovogodišnjem festivalu u Cannesu. Također, ovo je film kojim se dosad najviše približio Hollywoodu, ostvarenje koje je svakako neusporedivo komunikativnije od autorova prvog filma na engleskom jeziku, 'Strah X' (2003), lynchovske priče o muškarcu koji istražuje smrt svoje supruge.

Junak 'Vožnje' je bezimeni vozač (Gosling) koji radi kao automehaničar i kaskader u holivudskim filmovima, a svoju vještinu vrhunske vožnje koristi i za dodatnu zaradu, sudjelujući kao vozač u pljačkama. Samozatajan i povučen, vozač lako postaje 'nevidljiv' kad to situacija od njega traži, a njegovu rutinu narušit će nježno poznanstvo s udatom susjedom Irene (Carey Mulligan), čiji je suprug na odsluženju zatvorske kazne. I dok je vozaču povišena količina adrenalina u krvi očito neophodna da bi se osjećao živim, uz Irene kao da otkriva drugačijeg čovjeka u sebi…

S pomalo moralističkom pričom o iskupljenju, osveti i altruističnoj žrtvi, prožetom biblijskim motivima, 'Vožnja' uključuje sve elemente tipičnih 'eksploatacijskih' akcijskih filmova 70-ih, pa čak i detalje poput čačkalice koju glavni lik gotovo nikada ne vadi iz usta. No Refnov artistički senzibilitet kilometrima je daleko od holivudske B produkcije na koju se poziva: njegovo je djelo akcijski film meditativnog tona, u kojem se jurnjava i (na trenutke izrazito brutalne) scene nasilja smjenjuju s kontemplativnima, pa je rezultat iznenađujuće kompleksno djelo majstorski pogođenog ugođaja. Doista, za svaku je pohvalu što je Winding Refn uspio izgurati ovako osebujan i - za holivudske kriterije - pomalo hermetičan akcijski film, udovoljivši tako zahtjevima industrije bez kompromitiranja svojega umjetničkog integriteta.

Ryan Gosling pokazao se kao sjajan glumački izbor: od anonimnog vozača kreirao je duboko emotivnog junaka nesklonog izražavanju emocija i spremnog da stoički prihvati svaku životnu nedaću. Sjajnu glumačku podršku pružaju mu Carey Mulligan, Ron Perlman i Albert Brooks, a svakako valja istaći i elegantnu fotografiju Newtona Thomasa Sigela ('Privedite osumnjičene', 'X-Men 1 i 2').