NA DRUGOM DANU INMUSICA

Rudimental i Mike Skinner raspršili duh britanskog clubbinga

24.06.2015 u 14:30

  • +25

2. dan INmusic festivala na Jarunu

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Najveću i najskriveniju pozornicu INmusica u nešto kasnijim večernjim satima, pogodila je prava britanska invazija sastavljena od višečlane drum'n'bass senzacije Rudimental i vođe ugaslog projekta The Streets Mikea Skinnera u ulozi eklektičnog i sasvim trijeznog DJ-a

Netom nakon nastupaLa Roux na OTP World stageu, čast da zatvori drugu večer INmusica na glavnoj pozornici (i uskoči u cipele Florence Welch i njezinih strojeva) pripala je otočnoj drum'n'bass atrakciji Rudimentalu. Izabrati Rudimental i staviti na poziciju headlinera sasvim je opravdano ako ćemo uzeti u obzir nebrojeno mnogo odrađenih festivalskih nastupa ovog višečlanog sastava, a na koncu i dobivenu titulu 'must see' točke gdje god se pojave. Iako još djeluju i odrađuju nastupe na krilima debitantskog albuma 'Home', od Rudimentala uskoro možemo očekivati objavu drugog albuma naslova 'We The Generation', a kako će zvučati, imali smo priliku čuti već sinoć.

S malim odmakom od zakazanog početka koncerta (ponajprije zbog uštimavanja masivne opreme na pozornici) Rudimental je otvorio svoj nastup s 'Right Here' prizvavši kišom rashlađeno mnoštvo na nešto veći dolazak ispred velike pozornice. Lošem vremenu usprkos, na nastupu se pojavio velik broj onih koji su se umjesto u okolnim šatorima, odlučili ugrijati uz drum'n'bass zvučnu paletu Rudimentala. Iz nekoliko još neobjavljenih pjesama koje su se sinoć našle na njihovoj set listi, jasno je dano do znanja da će na novom albumskom izdanju stisnuti kočnicu na drum'n'bass i dodati gas na soulu, a prema reakcijama okupljenih - neće puno pogriješiti u takvoj odluci.


Iako je za Rudimental poznato da svaku stvar obogaćuje vokalima poznatih i nešto manje poznatih izvođača, trojac za mikrofonima predvođen Anne Marie Nicholson ponovno je potvrdio koliko je kvalitetna zamjena za originalne izvođače. Kako se i očekivalo, najveće ovacije su uvjerljivo pokupile izvedbe hitova 'Waiting All Night' i 'Feel The Love'. Ono što je sasvim sigurno i nanovo potvrđeno na premijernom nastupu Rudimentala na INmusicu, uspješno je lovljenje duha elektronske glazbe kakva je vladala Britanijom 90-ih godina, podarivši mu pop ruho, paralelno stvorivši od sebe 'obaveznog gosta' na pozornicama svjetskih festivala, kako u brojčanom, tako i u audiovizualnom smislu.

Eklektična i trijezna Skinnerova set lista otjerala kišu s Otoka mladosti

Poslije nastupa sada već davne 2011. godine na tadašnjem izdanju INmusica, legendarni Mike Skinner ponovno se ukazao na Otoku Mladosti, ali ovoga puta u ulozi DJ-a. Nakon što je rekao posljednje zbogom projektu The Streets, Mike se odlučio dotaknuti svega pomalo i zasluženo uživati nakon okretanja jedne bitne životne stranice.

Nešto prije jedan sat i s ruksakom na leđima, Skinner se fantomski pojavio na Hidden stageu, prije svega zahvalivši se na švedskoj najavi njegova nastupa od strane MC-ja zaduženog za animiranje publike na poprilično suludom setu mlađahnog DJ-a Antroxa. Bez prevelike interakcije, Mike se odmah uhvatio u koštac s glazbenim asortimanom na laptopu, počevši s uspješnicama s debitantskog albuma The Streetsa – 'Original Pirate Material', da bi nedugo zatim završio na 'Beat It' Michaela Jacksona, što dovoljno govori samo za sebe koliko je Skinnerov set žanrovski šarolik, ali isto tako prilagođen festivalskim prilikama i njihovoj publici.

Negdje na polovici nastupa, Skinner se napokon obratio publici prokomentiravši loše vremenske uvjete, netom nakon toga nastavivši s turn upom redajući hitove grime prvoboraca u rasponu od Wileyja do Skeptinog brata JME-a, da bi se zatim nanovo posvetio jamajčanskoj glazbenoj kulturi s koje se prebacivao na dubstep, drum'n'bass i UK garage zvukovlje. Sav taj splet 'svega i svačega' s elektronskim predznakom u cjelini djeluje poprilično dobro, a ponajprije zbog očitih DJ vještina koje uz liričku snagu Skinner svakako posjeduje. U trenutku kad se obratio publici riječima 'Mislim da idem doma', za kraj je pustio svojevrstan mashup hita 'Let's Push Things Forward' i 'Blinded By The Lights', da bi se najavljeni kraj nastupa dodatno protegnuo na 'Fit But You Know It' i dolazak nekolicine članovaRudimentala koji su nakratko na pozornicu došli podržati britanskog kralja ulične lirike u novom izdanju, a ujedno kroz plesnu atmosferu zatvoriti njegovu premijernu DJ gažu na domaćem terenu.