LIBERTAS FILM FESTIVAL

Redatelju Jimu Sheridanu posebna nagrada Tribute

18.06.2009 u 13:53

Bionic
Reading

Dobitnik ovogodišnje nagrade Tribute u sklopu Libertas Film Festivala je kultni irski redatelj Jim Sheridan

Nagrada Tribute dodjeljuje se četvrti put, i to istaknutim pojedincima iz svijeta filmske i kazališne umjetnosti koji su svojim radom i nastojanjima nesebično doprinijeli njihovoj promociji na svim njezinim razinama. Dobitnik ovogodišnjeg Tributea, irski redatelj Jim Sheridan (60), šest puta je nominiran za filmsku nagradu Oscar.

Godine 1989. režirao je filmsku uspješnicu 'Moje lijevo stopalo', koja je glumcima Danielu Day Lewisu i Brendi Fricker osigurala Oscare. Godinu dana kasnije snimio je film 'Polje' s Richardom Harrisom u glavnoj ulozi, a 1993. godine dramu 'U ime oca' o slučaju tzv. Guildfordske četvorke. Godine 1996. zajedno s Terryjem Georgeom napisao je scenarij za film 'Sin neke majke'. Ubrzo nakon toga, 1997. godine, njegov je film 'Boksač' s Danielom Day Lewisom nominiran za Zlatni globus za najbolju dramu.

Šest godina kasnije Sheridan je snimio poluautobiografski film 'San o Americi', o obitelji irskih doseljenika koji pokušavaju uspjeti u New Yorku. 2005. godine iznenadio je cijeli svijet svojim filmom 'Get Rich or Die Tryin' s reperom 50 Centom u glavnoj ulozi. Jim Sheridan trenutno je angažiran pripremama za film o Artemisu Fowlu, za koji je (nagađa se) napisao scenarij i koji bi trebao režirati. Trenutno radi na produkciji filma 'Brothers' na lokacijama u Novom Meksiku s Tobeyjem Maguireom i Jakeom Gyllenhaalom u glavnim ulogama.

Dodjela nagrade za životno djelo Tribute na 5. Libertas Film Festivalu održat će se u nedjelju, 28. lipnja u 20 sati i 30 minuta u ljetnom kinu Jadran. Tom prigodom bit će prikazan film 'San o Americi'. Jim Sheridan prisustvovat će svečanosti dodjele i osobno preuzeti nagradu.

Dubrovački Libertas Film Festival ove godine od 26. do 30. lipnja slavi svoje peto, jubilarno izdanje. Ove godine Libertas postaje filmski festival na otvorenom, a publika će uz besplatne projekcije na plaži Banje moći uživati i u projekcijama filmova pod zvjezdanim nebom u kinu Jadran i na plaži Lapad.