JOŠ UVIJEK

Redateljice manjina u 'seksističkom Hollywoodu'

06.01.2014 u 11:05

Bionic
Reading

Od stotinu najuspješnijih filmova godine, samo dva su režirale žene

Godine 2011., pet posto naslova od čak 250 najuspješnijih filmova godine potpisale su žene; godinu dana kasnije broj je skočio na devet posto, ali Variety piše kako ove brojke, koliko god niske i loše bile, postaju još gore ako gledamo blockbustere. U 2013., samo su dva filma od stotinu najuspješnijih režirale žene!

Pet najuspješnijih filmova redateljica u 2013. su sljedeći:

FROZEN

Disney je 76 godina nakon zadnje animirane 'Snjeguljice' posao odlučio dati u ruke žene – ona je Jennifer Lee, režiju potpisuje s kolegom Chrisom Buckom, a iako su joj cijeli život govorili da su primarna filmska publika muškarci, Lee je zaradila 263,1 milijun dolara svojim pristupom bajci te završila na šestom mjestu hitova godine.

CARRIE

Kimberly Pierce
režirala je novu verziju filma o školarki s telekinetičkim sposobnostima – autorica 'Boys Don't Cry' ipak nije obavila posao koji bi donio željen novac investitorima pa je njezina 'Carrie' na 77. mjestu najuspješnijih filmova godine te zaradom od 35,3 milijuna dolara.

ENOUGH SAD

Nicole Holofcener
započinje onaj dio liste koji nije uspio obuhvatiti Top 100 – 'Enough Sad' zaradio je 17,5 milijuna i završio na 112. mjestu, ali jednoj indie redateljici Julia Louis-Drefyus i James Gandolfini u glavnim ulogama pomogli su da snimi najuspješniji film svoje karijere.

TYLER PERRY PRESENTS PEEPLES

Kao što vidite iz punog naslova, film se prodaje Tylerom Perryjem, imenom afroameričke ikone indie produkcije, ali 'Peeples' je režirala dama, Tina Gordon Chism te sa zaradom od 9,2 milijuna završila na 128 mjestu.

BLACK NATIVITY

Kasi Lemmons
donijela je producentima sedam milijuna dolara, a ni Forest Whitaker te činjenica da je ovo adaptacija predstave nisu pomogli da se 'Black Nativity' nađe na poziciji višoj od 134. mjesta.

Ostatak liste od Top 10 filmova koji su u 2013. režirale žene s raznim uspjesima čine 'The Bling Ring' (139. mjesto), 'The To-Do List' (153. mjesto), 'In a World...' (159. mjesto), 'Austenland' (174. mjesto) i dokumentarac 'Blackfish' (196. mjesto).