U UTRCI ZA OSCARA

Redatelj Cuaron ne smatra 'Gravitaciju' SF filmom

03.03.2014 u 15:28

Bionic
Reading

Meksički redatelj Alfonso Cuaron, čiji je svemirski triler 'Gravitacija' zaradio deset nominacija za ovogodišnje nagrade Oscar uključujući za najbolji film, tvrdi kao njegov blockbuster nije znanstveno-fantastični film, kako ga se možda na prvi pogled doživljava

'Da budem iskren, nikad mi nije palo na pamet da snimam film koji spada u žanr znanstvene fantastike', kazao je Cuaron u ekskluzivnom intervjuu za BBC u Los Angelesu. 'Pristupio sam mu kao drami o ženi u svemiru', dodao je redatelj, koji je ovogodišnji favorit za Oscara za najbolju režiju.

'Gravitacija', u kojoj Sandra Bullock glumi doktoricu Stone koja odlazi na svoju prvu misiju u svemir, a George Clooney iskusnog astronauta Matta Kowalskog koji se nalazi na svojem posljednjem letu, dosad je na svjetskim kinoblagajnama zaradila više od 700 milijuna dolara.

'Mislim da taj film ne spada u znanstvenu fantastiku jer se odvija u sadašnjosti i s postojećom tehnologijom', kazao je redatelj. U filmu se prilikom rutinske svemirske šetnje dogodi katastrofa, Stone i Kowalski se odvajaju od shuttla te ostaju bespomoćno lebdjeti u beskrajnoj tami. 'Očito postoji to pitanje plauzibilnosti, zbog čega se dovodi u pitanje realnost filma, no zapravo mi je svejedno kako ga se karakterizira', dodao je Cuaron.

U prošlosti, SF filmovi i oni čija se radnja odvija u svemiru nisu dobro prolazili kod odlučivanja o tome kome ide Oscar za najbolji film. 'Ratovi zvijezda' izgubili su, primjerice, od 'Annie Hall' Woodyja Allena, a 2010. 'Okrug 9' Neilla Blomkampa i 3D blockbuster 'Avatar' Jamesa Camerona izgubili su od niskobudžetne drame o razmontiravanju bombe 'Narednik James' Kathryn Bigelow.

'Vjerojatno postoji određeno uvjerenje da SF filmovima nedostaje težine. Ali tu je 'Odiseja u svemiru'; mislim da se ozbiljnije od toga ne može ići', napomenuo je redatelj. Na pitanje kako se osjeća kao favorit za Oscara za najbolju režiju, Cuaron je kazao kako o tome ne razmišlja.

Svečanost dodjele Oscara održat će se u nedjelju 2. ožujka u Los Angelesu.