'KAFA SA...' ARMAND ASSANTE

'Radite filmove u koje istinski vjerujete'

24.08.2013 u 18:51

  • +5

Kafa sa... Armand Assante

Izvor: tportal.hr / Autor: Dario Gušić

Bionic
Reading

'Sarajevo Film Festival je iznimno važan festival jer je iznikao u vrlo kompliciranim okolnostima, što ga dodatno čini briljantnim', rekao je slavni holivudski glumac Armand Assante na 'Kafi sa...'

Assante je zajedno sa redateljem Antom Novakovićem, u čijem je kratkom igranom filmu 'The Fix' ostvario ulogu, govorio o radu na ovom ostvarenju, ali i aktualnim događajima u svjetskoj kinematografiji.

Govoreći o filmu 'The Fix', koji je prikazan u petak navečer, glumac je rekao da je riječ o veoma crnoj komediji i da je to priča o naivnosti, ali i, nažalost, priča o velikom dijelu društva koje je zapelo u određenim okolnostima i prinuđeno je preživljavati.

Slavni glumac kazao je da se trudi na različitim nivoima pomoći mladim filmskim autorima te je izrazio nadu da će oni otvoriti novi prozor u filmskoj industriji.

'Ohrabrujem mlade da rade filmove u koje istinski vjeruju. Tako će i lakše doći do novca za ta ostvarenja, jer je danas osigurati financije za film jako teško, gotovo je to postao nemoguć posao', istaknuo je Assante.

Ocijenio je, također, da tehnologija danas postaje toliko dostupna da očekuje da će za nekoliko godina, posebno mladi ljudi, na drugačiji i lakši način moći praviti filmove. Dodao je da u današnjoj filmskoj industriji ne vidi dovoljno podrške nezavisnim produkcijama.

S tim u vezi, kako kaže, za njega u ovom kontekstu posebno važnu ulogu igraju festivali, kao što su SFF, Cannes ili Sundance.

Intervju s Assanteom u sklopu SFF-a


'Bez njih mladi autori nemaju glasa. To je jednostavno činjenica. Vidio sam briljantne filmove koji nikada ne bi ugledali svjetlo dana da nije ovakvih festivala. Ipak, ni danas oni nisu toliko vidljivi koliko bi trebali biti', kaže Assante.

Redatelj Novaković kazao je da bi volio nekada napraviti film u Hrvatskoj jer ga zanimaju događanja u regiji te je ocijenio da su Sarajevo i SFF nevjerojatni. 'Uvjeren sam da ću se na ovaj festival opet vratiti', rekao je Novaković.