ANGAŽIRANI MOTOVUN

Puno angažiranih i aktivističkih filmova

22.07.2010 u 14:39

Bionic
Reading

Među programskim novostima Motovun Film Festivala ove godine nalazi se selekcija angažiranih i aktivističkih filmova obuhvaćena u programu Angažirani Motovun

Program je ostvaren je u suradnji s fondacijom Erste uz programske sugestije Olivera Sertića iz produkcije Restart, a nastao je s ciljem da se programski ozbiljnije pozabave gorućim socijalnim problemima koje mediji ne žele ili ne znaju adekvatno predstaviti.

Glavnu riječ prepustili smo aktivistima, ljudima koji su svakodnevno u kontaktu sa stvarnim pričama o kršenju ljudskih prava, građanskim akcijama i ranjivim manjinama. Uz selekciju ponajboljih filmova koje su na terenu snimali sami aktivisti, prikazat ćemo i nove radove profesionalnih dokumentarista, od višestruko nagrađivanih sestara Van Velsaen do hiperproduktivnog mladog Igora Bezinovića. Tematski fokus programa ove će godine biti problem trgovine ljudima i kamera kao oruđe alternativnog informiranja o problemima u društvu.

Sve projekcije bit će praćene kratkim diskusijama, a od gostiju posebno izdvajamo predstavnice makedonske organizacije La Strada, recentne dobitnice Nagrade za socijalnu integraciju fondacije Erste. Djevojke iz La Strade već deset godina rade na sprečavanju trgovanja ljudima, a svoja iskustva podijelit će s posjetiteljima Motovuna.

Prvi dan programa ujedno je najaktualniji, jer prikazuje dosad neviđene snimke iz Varšavske ulice, ali i sa studentske blokade i drugih primjera građanskog bunta u Hrvatskoj. Redatelj Igor Bezinović i producent Oliver Sertić otkrit će nam prešućene detalje tih događaja.

Witness je jedna od najjačih međunarodnih organizacija koja se bavi videoaktivizmom, a sve filmove koje produciraju snimili su stvarni ljudi na terenu, a ne profesionalni filmaši. Prikazujemo tri različite priče: o nasilju nad tamnoputim ženama akhdamskog podrijetla u Jemenu, onu o maltretiranju seksualnih radnica na ulicama Skopja, priču iz Amerike – o pet milijuna američkih umirovljenika izloženih svakodnevnom nasilju te priču o zatočenim ženama izloženim politički motiviranom nasilju u Zimbabveu.

Nizozemski film 'Oružje rata' potresan je dokumentarac snimljen u Kongu, osvajač nebrojenih međunarodnih nagrada, a jednako je mogao biti snimljen u ratnoj BiH ili Hrvatskoj.

Film 'Djevojke iz šoping centra' izazvao je veliki skandal i javnu debatu nakon premijere u Poljskoj. Redateljica Katarzyna Roslaniec provela je pola godine razgovarajući s vrlo mladim djevojkama koje se okupljaju u trgovačkim centrima, pružajući seksualne usluge za najnovije mobitele ili traperice. Film je snimljen prema njihovim istinitim pričama.

Spomenuti dokumentarci bit će prikazani svaki dan u 15 sati u još manjem kinu u Motovunu.