HRVATSKI SLUČAJ 'TITICUT FOLLIES'

Psihijatrijska bolnica spriječila prikazivanje filma

Bionic
Reading

Na vijest o povlačenju filma 'Mitch – dnevnik jednog šizofreničara' producenta Siniše Juričića i redatelja Damira Čučića pokušali smo saznati što se krije iza informacije da je film povučen zbog 'prijetnje sudskom tužbom'

Do spora je došlo s Psihijatrijskom bolnicom Rab u kojoj je film 'Mitch – dnevnik jednog šizofreničara' sniman. 'Prije tri godine ponudili smo im projekt terapije filmom s pacijentom koji je već ranije po bolnici snimao svoje video zapise. Ideja je bila da on bude snimatelj i koredatelj. Naglasili smo da bi rezultat te terapije trebao biti dokumentrani film, a pristanak za snimanje dobili smo od majke protagonista filma. Naime, snimajući film on je uočio obrasce vlastite bolesti i terapija filmom mu je činila dobro', govori producent Juričić naglašavajući da mu je posebno žao što je umjetničko djelo koje je pacijent sam napravio sada stopirano za prikazivanje.

Uprava Psihijatrijske bolnice Rab tvrdi da su 'temeljna načela zaštite prava pacijenata neovlaštenim snimanjem filma prekršena', pa 'u cilju zaštite prava pacijenata kao i zaposlenika koji se u filmu prikazuju, budući da isti nisu dali osobnu ni pisanu ni usmenu suglasnost na sudjelovanje u snimanju istoga (neki pacijenti nisu ni mogli dati jer bi temeljem pozitivnih zakonskih propisa za njih to trebali učiniti njihovi zakonski zastupnici), držimo da bi javno prikazivanje neovlašteno snimljenog materijala značilo ne samo grubo kršenje prava pacijenata, već i njihovu jasnu diskriminaciju i sprečavanje promicanja jednakosti kao najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske'.

'Ne ulazeći ovom prilikom u možebitnu osobnu dobrobit i afirmaciju pacijenta koji je film snimao, ne smijemo zaboraviti da su granice ljudskih sloboda i prava kao i posljedične dobrobiti definirane upravo slobodama i pravima drugih ljudi. Sukladno tome, obavještavamo javnost da su i autori i producenti filma pisano upozoreni na opisane razloge neprihvatljivosti prikazivanja istoga, ali isto tako da ćemo zbog zaštite interesa fizičkih kao i pravnih osoba koje se možebitno pojavljuju ili na bilo koji drugi način neovlašteno spominju u filmu, o istome obavijestiti središnje državno tijelo nadležno za suzbijanje diskriminacije', stoji u priopćenu koje je poslala Uprava Psihijatrijske bolnice Rab.

Juričić, međutim, tvrdi da su sve osobe koje se pojavljuju u filmu, osim samog protagonista Mitcha, rotoskopski animirane, pa se ne može prepoznati njihov identitet te da se ne može govoriti o tajnom snimanju jer je bolnica bila obaviještena o njihovoj namjeri da snimaju film.

Slučaj filma 'Mitch – dnevnik jednog šizofreničara' neodoljivo podsjeća na vjerojatno najpoznatiju kontroverzu u svijetu dokumentarnog filma – zabranu filma 'Titicut Follies' Federicka Wiesmana koji je 60-ih snimljen u bolnici za osobe lišene slobode. Wiesmanov film progovorio je o svim okrutnostima i manama bolničkog sustava, a kroz njega i cijelog društva, koje se brutalno i hladno odnosi prema mentalnim bolesnicima. Nezadovoljna prikazom njihove institucije, zatvorska bolnica u Massachusettsu tužila je redatelja zbog 'narušavanja privatnosti i dostojanstva pacijenata', iako je Wiseman imao odobrenje svih sudionika ili njihovih legalnih skrbnika. Film je zabranjen za prikazivanje općoj publici, pa je potom sud, nakon žalbe, dozvolio da ga se prikazuje samo stručnjacima koje bi mogao interesirati, da bi na kraju tek 1991. godine stigla presuda kojom se dozvoljava opća distribucija filma.