VRHUNSKA POSLASTICA

Proslavljeni Nik Bärtsch's Ronin u Tetaru &td

21.10.2013 u 15:18

Bionic
Reading

Švicarski pijanist i skladatelj Nik Bärtsch sa svojim zen-funk kvartetom, čiji je nastup The Wall Street Journal uz Björk, Radiohead, Patti Smith, Feist i Annu Calvi proglasio najboljim live nastupom 2011. godine, gostuje u utorak 22. Listopada na Ganz novom festivalu u Tetaru &td.

Sa svojim zen-funk kvartetom Ronin osnovanim 2001., ciriški kompozitor i pijanist Nik Bärtsch počinje rad na svom Ritual Groove Music, zajedno s Kasparom Rastom (bubnjevi), Shaom (bas i kontrabas, klarinet, alto sax) i Thomyjem Jordijem (bas, zamjenio Björn Meyer 2011.). Njihova glazba dosljedno prati istu estetsku viziju u raznim instrumentalnim oblicima - kreirajući maksimalan efekt minimalnim sredstvima. Uz turneje i izvedbe, Ronin posljednjih šest godina svakog ponedjeljka navečer održava koncerte u vlastitom klubu u Zürichu, a od 2009. u klubu EXIL kojeg je suosnovao Nik Bärtsch. Ovaj dugotrajni eksperiment potiče i zahtijeva kontinuiranu glazbenu evoluciju – rezultat je interakcije, pažljivog slušanja, i kritičkog, čak i ironičnog glazbenog i verbalnog dijaloga. Tih ponedjeljaka glazbenici jedu i sviraju zajedno. Na ovaj je način Ronin, tijekom godina, samostalno kreirao vlastitu frazeologiju i veselo, ali dosljedno, nastavio svoj put društveno-glazbenog organizma.

Pijanist, kompozitor i producent Nik Bärtsch privatnu poduku iz sviranja klavira i udaraljki dobiva još od 8 godine. 1997. diplomirao je na 'Musikhoch-schule Zürich'. 1989.-2001. studira filozofiju, lingvistiku i muzikologiju pri University of Zürich. 2003.-2004. boravi u Japanu. Kontinuirano radi na razvoju svoje Ritual Groove Music kao pijanist i kompozitor. Vođa je zen-funk kvinteta Ronin (od 2001.; članovi su: Kaspar Rast, Björn Meyer, Andi Pupato & Sha) i MOBILE (od 1997). Zanima ga utjecaj i kombinacija glazbe i pokreta, posebno u sljedećim tjelesnim tehnikama: Aikido, Feldenkrais, Gyrotonic (vodi radionice na muzičkim akademijama, nekim institucijama i u vlastitom klubu od 2002). Osvojio je brojne nagrade od 1999., uključujući i Jazz Priority Award Swiss Arts Councila 2006. godine. Također, radi glazbu za film, kazalište i TV.