DODJELA NAGRADA

Program ETNOFILma prepoznali brojni filmofili

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.04.2011 13:23
  • Objavljeno 13.04.2011 u 13:23
PROMISE AND UNREST

PROMISE AND UNREST

Izvor: Promo fotografije / Autor: ETNOFIlm

Treći ETNOFILm - međunarodni festival etnografskog filma, zatvoren je svečanom dodjelom nagrada u večernjim satima 10. travnja

Trodnevna rovinjska manifestacija Etnografskog muzeja Istre ove godine niže rekorde na nekoliko razina, od broja prijavljenih (101) i prikazanih filmova (26), preko broja dodijeljenih nagrada (5), pa do brojnosti publike. Naime, na pojedinim projekcijama natjecateljskog i popratnog programa, u rovinjskom se Multimedijalnom centru skupilo čak stotinjak filmofila.

Za natjecateljski program ovogodišnjeg ETNOFILma zaslužna je selektorica Sanja Puljar D'Alessio, a u žiriju kojim je predsjedala Ariella Ben-Dov, direktorica najstarijeg američkog festivala dokumentarnog i etnografskog filma - Margaret Mead Film and Video Festival, bili su i Ljiljana Šišmanović - scenaristica, redateljica i urednica na HRT-u te Saša Srećković - kustos i menadžer beogradskog Međunarodnog festivala etnografskog filma.

ETNOFIlm

ETNOFIlm

Izvor: Promo fotografije / Autor: ETNOFIlm

My Land

U kategoriji filmova čiji su autori školovani etnolozi/antropolozi, nagrada je dodijeljena rumunjskom filmu 'Bird's Way' redateljice Trencsényi Kláre i Vlada Naumescua te irskom 'Promise and Unrest' Alana Grossmana i Aine O'Brien. 'Bird's way' je priča o ruskoj ortodoksnoj zajednici Starovjeri u Rumunjskoj i njenom suočavanju s procesima modernizacije i migracije mladih. 'Promise and Unrest' je etnografski portret majčinstva filipinske migrantice, snimljen kombiniranjem naracije majke i kćeri kroz petogodišnju suradnju autora filma i glavnih akterica.

U kategoriji filmova čiji autori nisu etnolozi/antropolozi, nagrađen je film 'My Land' američkog redatelja Jasona Burlagea. Meditativna i živopisna priča o Felicianu iz Perua otkriva njegovu podvojenost između želje za tradicijskim načinom života i potrebe da svome sinu omogući bolji život u gradu.

Najboljim filmom televizijske produkcije proglašen je domaći film 'Kruha' redatelja Ive Kuzmanića, a donosi priču o legendarnoj pekarnici Trajković. Reputacija pekarnice koja se na istoj adresi u zagrebačkoj Novoj vesi nalazi još od 1925. godine, a čiji vlasnik pripada trećoj generaciji pekara u obitelji, temelji se na kvartovskoj usmenoj predaji.

U kategoriji najboljeg studentskog filma, nagrađena je litvanska redateljica Ausra Linkenviciute. Njezin film 'Anything But Black' duhovita je i autorefleksivna priča o običaju pripremanja vlastite pogrebne odjeće u ruralnim krajevima Litve.

Festival je, uz neke od ovogodišnjih pobjednika - Alana Grossmana, Aine O'Brien i Ive Kuzmanića - ugostio i brojne druge redatelje filmova iz natjecateljskog programa: Erica O'Connella, Matthew Lancita, Fany de la Chicu, Novicu Savića, Paola Buccieria, Delphine Moreau, Elizabetu Konesku, Miguel Becheta, Ursinu Maurer i Barbaru Koch.

Uspješno je završena i prva festivalska međunarodna, integralna radionica vizualne antropologije pod vodstvom danskog vizualnog antropologa Christiana Suhr Nielsena, montažera Vladimira Gojuna te snimatelja Davora Konjikušića. Radionicu je pohađalo petnaest međunarodnih studenata, a desetak kratkih filmova snimljenih za vrijeme trajanja radionice, tematskih vezanih uz rovinjsku svakodnevicu, predstavili su u Zavičajnom muzeju grada Rovinja za vrijeme trajanja festivala.

Koncert Damira Imamovića u popratnom festivalskom programu u potpunosti je popunio dvoranu rovinjskog kazališta Gandusio, a zapažena je i izložba fotografija Domagoja Blaževića 'Nek mirišu avlije', postavljena u Zavičajnom muzeju grada Rovinja.

Ovogodišnji ETNOFILm podržan je i od strane Istarske županije, a na otvorenju festivala prisustvovao je i Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije. U svom govoru primijetio je 'da manifestacija iz godine u godinu raste kako kvalitativno, tako i kvantitativno' te rovinjsku multikulturalnost prepoznao kao plodno tlo za festival etnografskog filma koji promiče interkulturalnu toleranciju. Ravnateljica Etnografskog muzeja Istre, Lidija Nikočević, osvrćući se na program ETNOFILm festivala, u svom je pozdravnom govoru znakovito primjetila da 'nije baš sve tako crno ovih mjeseci u domeni kulture'.

ETNOFILm festival uskoro će se predstaviti i zagrebačkoj publici: filmovi pobjednika iz svake od četiri kategorija gostovat će krajem travnja u kinu Grič

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi