KONCERT U ZAGREBU

Prepucavanja uoči nastupa Pekinške patke

19.05.2010 u 15:53

Bionic
Reading

Legendarni novosadski punk bend Pekinška patka, koji je postojao tek nekoliko godina i izdao samo dva albuma, nakon gotovo 30 godina održat će u subotu, 22. svibnja, ponovno koncert u Zagrebu

Pekinška patka, 'Bila je tako lijepa'

Nakon pauze od gotovo tri desetljeća novosadski punk bend Pekinška patka nastupio je na festivalu Exit 2008. godine, a za ovu godinu pripremio je još dva koncerta. Obilježavajući 30 godina od izlaska singla 'Bila je tako lijepa' Pekinška patka 21. svibnja održat će koncert u beogradskom Studentskom kulturnom centru, a dan kasnije u zagrebačkom klubu Boogaloo

Povratnički koncert u Zagrebu odsvirat će Nebojša Čonkić – Čonta (vokal), Zoran Bulatović – Bale (gitara), Marinko Vukmanović – Mare (bas) i Laslo Pihler – Cila (bubanj). Radi se o postavi benda koja je 1980. godine snimila singl 'Bila je tako lijepa', a potom godinu kasnije drugi i posljednji album grupe, 'Strah od monotonije'.

Za razliku od onog prije dvije godine kad je nastupila prva postava grupe, ovogodišnje okupljanje Patke ne prolazi bez medijskog prepucavanja.

Kako je objavio B92, prvi gitarist benda, Sreten Kovačević – Srele, koji je zajedno s Čontom u srpnju 1978. osnovao grupu, objavio je da postavi koja će izaći na beogradsku i zagrebačku binu neće dozvoliti izvođenje njegovih hitova, čiji se navodno velik dio nalazi na prvom albumu grupe, 'Plitka poezija' (1980).

Pekinška patka: 'Biti ružan, pametan i mlad'

'Ne mogu dozvoliti javno izvođenje pjesama, čiji sam autor i koautor, grupi građana koja je zakazala okupljanjem pod imenom Pekinška patka, i za svaku dalju zloupotrebu obratit ću se za to nadležnim institucijama', rekao je Kovačević za B92.

Na njegov je istup reagirao i bend koji se ogradio tvrdnjom da je jedini istiniti navod u Kovačevićevoj izjavi to da je on jedan od članova tadašnje postave grupe.

Budući da se baš na prvom albumu nalaze hitovi 'Poderimo rock', 'Biti ružan, pametan i mlad', 'Bela šljiva', 'Bolje da nosim kratku kosu' i drugi, nadamo se da će Pekinška patka imati priliku uživo predstaviti svoj originalni, žestoki zvuk.

Posljednji značajni koncert održali su u Zagrebu (Zagrebački velesajam, 1981) s Ribljom čorbom, Prljavim kazalištem, Filmom, Haustorom, grupom Leb i sol i drugima, a službeno su oproštajni koncert održali iste godine u Kalemegdanskom parku, nakon čega se bend raspao.

Više informacija o subotnjem koncertu saznajte na stranicama kluba