BEZVREMENSKI HITOVI

Preminuo autor čuvene pjesme 'Raindrops Keep Fallin'

02.09.2012 u 11:29

Bionic
Reading

Hal David, autor stihova koji je zajedno s Burtom Bacharachem osvojio svijet popa 60-ih godina hitovima poput "Raindrops Keep Falin' on My Head" i "Walk on By", umro je u Los Angelesu u 91. godini, objavio je njegov predstavnik za tisak

David je umro u medicinskom centru Cedars-Sinai od posljedica moždanog udara, rekao je glasnogovornik Američkog društva kompozitora, autora i izdavača (ASCAP).

Ranije ove godine David i Bacharach dobili su nagradu Gershwin za Popularnu pjesmu, koju im je dodijelila Knjižnica američkog Kongresa te im je uručena na svečanosti u Bijeloj kući.

David, rođen u Brooklynu, New York, počeo je karijeru autora stihova krajem 40-ih godina, a kasnih 50-ih počeo je surađivati s Bacharachem te su od tada njihove pjesme snimale zvijezde poput Franka Sinatre, Martyja Robbinsa, Toma Jonesa i Barbre Streisand. Pjevačica koju se najviše povezuje s dvojicom autora je Dionne Warwick, koja je postigla slavu hitovima 60-ih godina koji su bili njihovo autorsko djelo.

Bacharacheva i Davidova pjesma "Raindrops Keep Falin' on my Head" napisana je za film "Butch Cassidy i Sundance Kid" i dobila je nagradu Oscar za najbolju pjesmu

Drugi hitovi dvojice autora su "What the World Needs Now Is Love", "I Say a Litlle Prayer", "Do You Know the Way to San Jose" i "(They Long to Be)Close to You", koja je najpoznatija u verziji koju su izveli Carpentersi.

David i Bacharach su se razdvojili ranih 70-ih, a David je radio i s drugim kompozitorima te je s Albertom Hammondom napisao hit "To All the Girls I've Loved Before".

Davidovi roditelji bili su imigranti iz Austrije, a njegov stariji brat Mack također je postigao uspjeh komponirajući ili zajednički napisavši velik broj pjesama, uključujući "Candy" 1944. godine te englesku veriju "La Vie En Rose" Edith Piaf.