' BRATSTVO' U ART-KINU METROPOLIS

Premijera filma o nedozvoljenoj vezi između dvojice muškaraca

24.09.2010 u 14:16

Bionic
Reading

Zagrebačka je premijera filma zakazana za 30. rujna u 21 sat u novootvorenom zagrebačkom kinu u sklopu MSU-a, a prikazat će se i 6. listopada u Movieplexu, unutar programa Filmomanija

Queer Zagreb najavljuje hvaljeni film 'Bratstvo' (orig. Brotherskab, eng. Brotherhood), dugometražni igrani prvijenac danskog redatelja Nicola Donatoa. Upravo ovim filmom Queer Zagreb započinje vlastitu filmsku distribuciju premijerno ga prikazavši hrvatskoj publici na 57. filmskom festivalu u Puli.

Zagrebačka je premijera filma zakazana za 30. rujna u 21 sat u novootvorenom zagrebačkom kinu Art-kinu Metropolis u sklopu MSU-a. Prikazat će se i 6. listopada u 21 sat u Movieplexu, Centar Kaptol unutar programa Filmomanija, tradicionalno već orijentiranog na nagrađivana ostvarenja europske, američke nezavisne i art kinematografije.

Kontroverzni je film u režiji mladog redatelja Nicola Donatoa laureat filmskog festivala u Rimu gdje je osvojio nagradu za najbolji film i nagradu Golden Butterfly, a na filmskom festivalu u Tallinnu 2009. nagradu za najbolju mušku ulogu.

'Bratstvo' (Brotherskab) je drama o nedozvoljenoj vezi između dvojice muškaraca koja se rađa u kontekstu neo-naci skupine i koja za sobom povlači ljubav, emocionalnu i moralnu rastrganost, te pitanja izdaje, lojalnosti i identiteta.

Radnja 'Bratstva' započinje kada Lars (Thure Lindhardt), tik pred promaknuće, napušta vojsku i vraća se roditeljskom domu. Uskoro se priključuje neo-naci skupini gdje brzo napreduje i upoznaje budućeg ljubavnika Jimmyja (David Dencik). Pod okriljem bratstva započinju intenzivnu emocionalnu i seksualnu vezu koja se uskoro pokazuje opasnom, problematičnom i potpuno bitnom za obojicu.

Izvrsna glumačka ostvarenja u višeslojnom dramaturškom vrtlogu (potvrđena i nagradom za najbolju mušku ulogu Davidu Dencku koji je upravo ulogom Jimmyja zadobio status jednog od najperspektivnijih mladih europskih glumaca) još su jedan od razloga hvale i kritičara i publike.

Nicolo Donato, redatelj talijanskih korijena, započeo kao redatelj glazbenih spotova, TV reklama kao i kratkometražnih filmova, među kojima je 'Os / Togetherness' iz 2006. prikazan u suradnji s filmskim festivalom u Cannesu te bio nominiran u kategoriji najboljeg stranog filma na Međunarodnom filmskom festivalu u Seulu. Bratstvo (Brotherhood) je njegov prvi dugometražni igrani filmski uradak.

Nakon hrvatskog i zagrebačkih premijernih prikazivanja daljnja se kinodistribucija očekuje u svim važnijim hrvatskim kinima.