VRAĆAJU SE DEVEDESETE

Povratak otpisanih – rock i grunge u novoj ofenzivi

28.08.2009 u 08:45

Bionic
Reading

Ako ste devedesete proveli u podrumu ili ih prespavali kao mala djeca, ili pak želite ponovo proživjeti svoju mladost, 2009. je godina za vas – pustite kosu i nabavite karirane košulje, jer vraćaju se imena koja smo otpisali s dolaskom novog milenija!

Iako će devedesete u Hrvatskoj biti upamćene po svemu osim po uživanju u blagodatima popularne kulture, oni koji su imali struje bježali su od surove ratne stvarnosti uz lavinu različitih inovativnih, koliko i retro zvukova, koji su prije gotovo dvadeset godina počeli po tko zna koji put u povijesti hrabro i zabavno redefinirati brojne glazbene niše.

Skunk Anansie, 'Because Of You'

Možda najglasniji, svakako kod nas i u ostatku Europe, bio je rave pokret sa soundovima stare dobre breakbeat elektronike, koja iako ne doživljava masovni revival s povracima junaka ranih dana Future Shocka, ipak dobiva svoj dio u spektru posveta, putem novih albuma imena kao što su Prodigy i Zomby

Drugim riječima, svjetlucavi štapići i zviždaljke vide se i čuju na obzorju, ali trebat će još neko vrijeme da nas zaslijepe i zagluše – pravu retro poslasticu za sada su tako ipak priredili ljudi s gitarama, za ljubitelje gitara.

Iako je teško 2009. nazvati godinom povrataka ili godinom pravog revivala devedesetih, s obzirom da nas je veliki val (zapravo pravi tsunami) come-backova zapljusnuo i 2007. i 2008. (šifre: Geneses, Zeppelini, Police...), a osamdesete umjesto devedesetih i dalje čine temelj popkulturne nostalgije (upalite samo radio...), činjenica jest da su Blur bacili Britaniju na koljena i nagovijestili moguće uskrsnuće drugih pionira britpopa.


No pravi se show održava u Americi, gdje su svoje karijere odlučili reaktivirati (između ostalih) Alice In Chains, Stone Temple Pilots i Skunk Anansie

Hej, kao da 'Gardijada' nikada i nije prestala s emitiranjem!

Alice In Chains osnovani su u Meki i Medini grungea, Seattleu, još 1987. godine. Layne Staley bio je šef i frontmen, sve dok 2002. godine, kada je bend već debelo bio na kreativnom ledu, nije preminuo od predoziranja heroinom i kokainom. Nekoliko godina kasnije ostatak ekipe počeo se reaktivirati, shvativši da se štedna knjižica ispraznila, a mit je i dalje dovoljno jak da ga se isplati eksploatirati. S novim pjevačem Williamom DuVallom snimili su novi materijal, pa u travnju ove godine potpisali za Virgin/EMI.

Njihov četvrti studijski album, prvi nakon 14 godina pauze i prvi s DuVallom na mikrofonu, zvat će se 'Black Gives Way To Blue', a u dućane će 29. rujna. Puštajte kosu i odbrojavajte dane.

Scott Weiland, još jedna legenda scene, mogao je završiti kao kolega mu Staley, ali je na vrijeme digao ruke od teških droga i pokušao srediti život. To mu je donekle uspjelo kada je nakon nekoliko ne pretjerano uspješnih solo projekata konačno shvatio da treba ponovo okupiti Stone Temple Pilots. To je i učinio, pa je bend trenutno na povratničkoj turneji, a najavljuju i svoj prvi studijski album nakon osam godina stanke. On još nema ime ni zakazan datum izlaska, ali zna se da producent Don Was radi na novim pjesmama te da ih je već 18 napisano i spremno za snimanje. 'Vjerojatno ćemo ih stesati na 12 komada. No tako ćemo imati puno pjesama za sljedeću ploču', entuzijastičan je Weiland, koji je otkrio da se nada izlasku povratničke ploče u prosincu ove godine.

Alice In Chains 'Check My Brain'


Skunk Anansie, zajedno s ćelavom Skin, imaju sličnu povijest – okupili su se 1994. godine, raspali 2001. kada je novi milenij devedesetima rekao zbogom, a potom su ponovo zajahali kreativnog konja u eri povrataka, 2009. godine.

Doduše, ne s novim albumom, već best of zbirkom 'Smashes And Trashes', koju koncertno promoviraju u punom sastavu, na prvoj turneji u zadnjih osam godina. Iako, dakle, kompilacija najboljih i najpoznatijih naslova karijere, 'Smashes And Trashes' ima i tri posve nove pjesme, 'Because Of You', 'Tear The Place Up' i 'Squander', pa pokaže li se sve to uspješnim na terenu, nema sumnje da slijedi novi album.

Baš kao što ga nakon duuugih 'godišnjih odmora' najavljuju i No Doubt, The Mighty Mighty Bosstones, Phish, Rancid...