U CANNESU

'Posljednja ambulantna kola Sofije' u programu Tjedna kritike

24.04.2012 u 12:33

Bionic
Reading

Dokumentarni film 'Posljednja ambulantna kola Sofije' redatelja Iliana Meteva uvršten je u program 51. Tjedna kritike koji će se održavati od 17. do 25. svibnja u okviru 65. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu

Posljednja ambulantna kola Sofije' (Sofia's Last Ambulance) čiji je koproducent hrvatska tvrtka Nukleus film dokumentarni je film o avanturama jednog doktora, medicinske sestre i vozača ambulantnih kola hitne pomoći u Sofiji. U glavnom gradu Bugarske, protagonisti pokušavaju spašavati živote dok se bore s besmislicama zdravstvenog sustava koji je u rasulu.

Film je još u fazi razvoja uspješno sudjelovao na filmskim forumima kao što su East European Forum, IDFA Forum, Doc Launch, DocsLisboa i When East Meets West, a svoju će međunarodnu premijeru doživjeti u okviru canneskog Tjedna kritike, najvažnije i najprestižnije svjetske platforme za proboj svježih filmskih talenata.

Režiju, scenarij i fotografiju potpisuje Ilian Metev, bugarski redatelj, snimatelj i akademski violinist. Metev je diplomirao režiju 2008. na National Film & Television Schoolu (Velika Britanija), a njegov diplomski film Goleshovo prikazan je na više od 60 svjetskih festivala. Hrvatski producent filma je Siniša Juričić.

Tjedan kritike paralelna je sekcija Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu posvećena otkrivanju novih talenata u kojoj svake godine sudjeluje oko dvadeset filmaša. Otkad je osnovan 1961., glavni je cilj Tjedna kritike prikazivati debitantske i druge filmove redatelja iz cijelog svijeta. Bernardo Bertolucci, Jean Eustache, Otar Iosseliani, Ken Loach, Wong Kar Wai, Jacques Audiard i Arnaud Desplechin neki su od redatelja čije su karijere počele upravo na Tjednu kritike. Program je natjecateljskog karaktera, a najvažnije nagrade koje mogu osvojiti dugometražni filmovi su Grand prix uz prateći iznos od 10.000 eura, nagrada France 4 Visionary i nagrada SACD za scenarij.

S ciljem otkrivanja novih talenata, Tjedan kritike posvećuje posebnu pažnju prvim redateljskim koracima - kratkometražnim i srednjemetražnim ostvarenjima. Na Tjednu kritike premijerno su prikazani debitantski kratkometražni filmovi redatelja kao što su François Ozon, Gaspar Noé i Andrea Arnold

O selekciji Tjedna kritike 2012. odlučivao je žiri sastavljen od predstavnika Francuskog udruženja filmskih kritičara na čelu s umjetničkim direktorom, filmskim kritičarom, profesorom i nekadašnjim urednikom Cahiers du Cinéma Charlesom Tessonom
Film 'Posljednja ambulantna kola Sofije' koprodukcija je Bugarske (SIA Productions), Hrvatske (Nukleus film) i Njemačke (Sutor Kolonko Filmproduktion).

Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog fonda Bugarske, Filmskog fonda NordRhein-Westfallen (Njemačka) i Impact Partners (SAD), uz pomoć televizijskih kuća ARTE i WDR.