BELANU ČETIRI NAGRADE

Porin ponovo zasjao starim sjajem!

15.05.2010 u 23:15

Bionic
Reading

Ove je godine trijumfirao Neno Belan s Fiumansima osvojivši četiri Porina, među kojima i onaj za album godine, dok je pjesmom godine proglašena 'Iznad oblaka' Nole, a hitom godine pjesma Tonyja Cetinskog 'Kad žena zavoli'

Zahvaljujući prvi put ustanovljenom izvršnom odboru Porina, 17. po redu dodjela hrvatske diskografske nagrade bila je pravo osvježenje i, bez sumnje, povratak starog sjaja Porina. Sjajan show od gotovo dva i pol sata prošao je u hipu, zahvaljujući odličnom scenariju, sjajnim izvedbama izvođača te doista smiješnim skečevima. Angažiranjem Gorana Kulenovića za redatelja završne ceremonije dodjele, Porin je postao zabavan show u kojem su glazbenici bili prave zvijezde, dok se publika u dvorani, a po svemu sudeći i pred malim ekranima, vidno dobro provodila. Krenimo redom.

Hit godine je pjesma Tonyja Cetinskog 'Kad žena zavoli'

Nakon rezimea proteklih nekoliko dana svetkovine glazbe u Biogradu te čitanja svih dodijeljenih Porina izvan televizijskog prijenosa, show su otvorili voditelji Duško Modrinić, Zrinka Cvitešić i Mladen Badovinac izvedbom hita Dine Dvornika 'Hipnotiziran'. Odmah je postalo jasno da je u pitanju jedna drugačija priredba od dosadašnjih, na kakve smo navikli posljednjih nekoliko godina, a zbog kojih je Porin spao na niske grane. Pozornica je bila postavljena među publikom, izvođači i nominirani glazbenici sjedili su i na pozornici, no scenografija nije davala dojam grandioznog dizajna jer je odličan scenarij bio dovoljan da Porin pretvori u dobar provod. Tako se Kulenović sjajno našalio na samom početku, dajući voditeljima zadatak da proglase ovaj show jedinstvenim jer će ga gledatelji u dvorani moći vidjeti u 3D dimenziji stave li prikladne naočale na nos. Sama publika, koja je bila izmiješana s uzvanicima u prikladnim svečanim odjelima, sjajno je reagirala i kontinuirano bodrila svoje zvijezde. Atmosfera je već nakon prvih nekoliko minuta počela podsjećati na lokalnu verziju Brit Awardsa. Valja napomenuti da je Zrinka promijenila više odjevnih kombinacija, a Mladen nekolicinu majica s raznolikim likovima, među kojima se našla i slika Darka Glavana

Povrh toga, svako toliko se iz budućnosti, točnije iz 2040, uključivao Saša Sušec, kojeg je glumio Božo Sušec, kako bi popričao s hrvatskim glazbenicima u budućnosti, ponudivši pritom nekoliko stvarno smiješnih skečeva. Dosadašnja zamka nagrade za životno djelo, kada su dobitnici najčešće umorili publiku dugim govorima zahvale, izbjegnuta je kratkim videoprilozima o dobitnicima koje svakako valja spomenuti, a to su: Stipica Kalogjera, Julije Đula Njikoš, Vojno Kundić i Mato Došen.

Nije bilo ni nizanja prezentera jer je sve zajedno bilo sjajno izmiješano. Tako su pred proglašenjem najboljeg novog izvođača godine nastupili u jednom miksu Valungari, i to uz gostovanje Tamare Obrovac, Martine Vrbos i Bojana Jambrošića. Porina su osvojili Valungari. Sve zajedno je bilo čak 15 nastupa, i to su uglavnom bili najnagrađivaniji izvođači: Neno Belan i Fiumansi, Natali Dizdar, Let 3 (koji su u pjesmu 'U rupi do smole' ubacili komadić himne 'Lijepa naša', a bili su premazani blatom), Tamara Obrovac, Jacques Houdek, Cinkuši uz gostovanje Gordane Evačić i Lidije Dokuzović, Gabi Novak i Marko Tolja, Nola, Josipa Lisac, Kawasaki 3P te Tony Cetinski koji je na samom kraju izveo hit godine 'Kad žena zavoli'.

Osam najvažnijih Porina na kraju su osvojili TBF i Dino Dvornik u kategoriji najbolje vokalne suradnje, Marko Tolja za najbolju mušku vokalnu izvedbu, Josipa Lisac za najbolju žensku vokalnu izvedbu, uz napomenu da joj je to već četvrti Porin u toj kategoriji, te za najbolji pop albumKawasaki 3P u kategoriji najbolji album alternativne rock glazbe Valungari za najboljeg novog izvođača, Nola za pjesmu godine zahvaljujući pjesmi 'Iznad oblaka' te Neno Belan & Fiumansi za album godine – 'Tvornica snova'.

Osvježena ekipa novog Porina doista je napravila odličan posao i vratila Porinu stari sjaj. Sljedeće godine Porin postaje punoljetan, ali za razliku od proteklih, sljedeće izdanje nećemo očekivati ravnodušni, već s velikim nestrpljenjem.