ASTRO ZANIMLJIVOSTI

Počinju li zodijački znakovi istovremeno u Europi i SAD-u?

19.05.2016 u 11:03

Bionic
Reading

Iako Europa ranije od SAD može u medijima čitati o tome što im zodijak nosi, učinci znakova zahvaćaju cijeli svijet istovremeno

Možda ste zamijetili da su u američkim medijima navedeni raniji datumi početaka i završetaka znakova nego u europskim.

Znate li zašto? Razlog je zemljopisni: Sjedinjene Države nalaze se zapadno od Europe pa im novi datumi dolaze kasnije nego nama! Oprez - rekosmo datumi, ne i znakovi: oni svima dolaze istovremeno!

Primjerice, dijete rođeno u sedam sati ujutro 20. ožujka 2016. u Zagrebu bilo je Ovan, kao i dijete koje je došlo na svijet u istom trenu u San Franciscu. Samo, u Kaliforniji je tada još bio 19. ožujka.

Dakle, na američkoj zapadnoj obali i na Havajima čovjek može biti Ovan iako je rođen na datum koji je u našim krajevima redovno povezan s Ribama.

Da vam bude još jasnije: Sunce je ušlo u Ovna u istom trenutku svugdje u svijetu, ali je u Ateni tada već svanulo jutro 20. ožujka, dok je u Los Angelesu, koji zaostaje za Grčkom deset sati, bila tek večer 19. ožujka.


Efekt prijestupne godine

Ova je godina zapažena po izvanredno ranim počecima vladavine znakova zbog toga što je prijestupna. Veljača je trajala jedan dan duže, što je pomaknulo vladavine znakova od Ovna nadalje na kalendaru za jedan dan unaprijed.

Stanje će se normalizirati tijekom iduće tri godine pa će 2019. većina znakova počinjati na uobičajene datume, no uvijek će novi datumi stizati u Europu ranije nego u SAD. Stoga će i zodijački znakovi u Americi nositi stari, niži datum dulje nego u Europi, a u Europi dulje nego u Aziji.

Uzgred, znajte da vladavina Blizanaca ove godine počinje 20. svibnja u 16:38 po hrvatskom vremenu, a u 10:38 po njujorškom.