TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Počeo Celebrity Masterchef: Sasvim pristojna 'navlakuša'

15.03.2016 u 10:35

Bionic
Reading

Kuharska TV natjecanja u ovom su trenutku već i na našoj televiziji postala program za određenu nišu gledatelja pa će i to hoće li se 'Celebrity Masterchef' svidjeti pojedinom gledatelju ovisiti o tome pripada li taj gledatelj grupi koja baš voli kulinarske điđe-miđe na malom ekranu ili je riječ o osobi koja na sam prizor kuhače mijenja kanal. No zanemarimo li to, prve epizoda druge sezone 'Celebrity Masterchefa' na NovojTV prošla je sasvim dobro - zanimljivo, veselo i s kandidatima koji su u najvećoj mjeri simpatični

Vjerojatno ste i sami primijetili taj trend - kada se na televiziji prikazuju kuharski showovi ili se o njima počne razgovarati u društvu, jedan vam dio prijatelja živne iz katatonije, a drugi pobjegne u atomsko sklonište glasno urlajući janemamvišerazlogadaživim. Tako je svugdje, ne samo kod nas. Dok su s jedne strane emisije o hrani, njezinoj pripremi i sto vratolomnih oblika natjecanja u njezinu kompliciranju dovoljno popularne da su zaradile čak i zasebne kabelske TV-kanale, s druge strane stoji bulumenta onih gledatelja koji bi si, kada bi ih natjeralo da gledaju još jedne kruške i jabuke kod Ane za pet, svojevoljno zabili roštiljsku vilicu u treće oko.

Celebrity Masterchef definitivno je namijenjen onima prvima, s tim da se, zbog angažmana poznatih ili polupoznatih građana i građanki Republike Hrvatske nada privući i pokojeg neopredijeljenog glasača kojemu su takve emisije inače ni vrit ni mimo, ali će rado baciti pogled na to kako si, štajaznam, Lana Klingor odsijeca prst (što je, usput budi rečeno, u sinoćnjoj epizodi zamalo i učinila) ili provjeriti je li Vlado Kalember i u kuhinji kockar, ali gubi. A i budimo iskreni, ljudi su generalno takvi da će vrlo rado slušati priče o tome kako se kakva poznata ličnost usšeprtljala oko dinstanja luka ili tako neke kuharske trivijalije, dok će onima dobrohotnijima biti drago pogledati kako njihovi miljenici kuhaju nešto malo zahtjevnije od ajnpren juhe protiv mamurluka.

Sinoćnja, prva epizoda Celebrity Masterchefa bila je idealna za to da se gledateljstvo laganini navuče na ovaj show. Natjecatelji su, naime, imali sat vremena da skuhaju bilo što. Neko jelo koje im je i inače njami i koje bi znali skuhati da ih mama probudi u pol tri ujutro nakon što su se napili uz večeru.

Bilo je zato zanimljivo gledati što su natjecatelji odabrali. Neki su hvatali krivine s turbojednostavnošću, kao već spomenuti Vlado Kalember (biftek s jajetom), Mila Elegović (jabuke u šlafroku) ili Sementa Rajhard (špageti bolonjez), neki su se hrabro odlučivali na jela oko kojih profesionalni kuhari već poslovično picajzlaju, primjerice, Ervin Baučić, koji je spravio rižoto od kozica i vrhova šparoga, možda ne znajući da se još nije rodio chef kojemu je dobar rižoto koji je napravio netko drugi, neki su, kao Ksenija Erker  i Ivana Marić opalile po obiteljskim domaće je domaće klasicima, a neki su se - ponajviše Ricardo Luque, Lana Klingor Mihić, Hrvoje Rupčić, Leon Lučev i Baby Dooks prepustili kreativnosti, što je za neke od njih - ponajviše Lanu i Ricarda, odlično ispalo.

Dobro je ispala i sama emisija - upoznavanje kandidata kroz odabir jela koje će skuhati i za koja misle da bi mogla impresionirati žiri općenito je dobra ideja, a ovogodišnji su kandidati još k tome i simpatični. Sada još preostaje vidjeti kako će to ići dalje jer simpatični kandidati s dobrom vibrom u pravilu su dvosjekli mač za ovakva natjecanja. Mogu ih učiniti isto takvima - simpatičnima, a mogu ih i učiniti dosadnima jer ljubitelji takvih, natjecateljskih emisija rijetko kada imaju interesa za livadu iz sna i bratstvo među kandidatima, nego ih mnogo više raduju neuroze, luđaštva, psiho-ekscesi i krš. Zasad je još prerano reći ima li u ovogodišnjem Celebrity Masterchefu potencijala za bilo što od toga, ali prva je emisija bila sasvim pristojna navlakuša. Barem za one koji nisu pred kuharskim showom pobjegli u sklonište s aluminijskim tuljcem na glavi.