PLANNINGTOROCK

Plesna diskusija na podiju Jedinstva

15.11.2014 u 12:18

  • +3

Planningtorock zatvorila 8. Vox Feminae festival

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

U solidno popunjenom prostoru Pogona Jedinstvo i finišu 8. Vox Feminae Festivala, sinoć smo svjedočili premijernom gostovanju Planningtorock - multimedijskog i izvođačkog projekta Jam Rostron čiji je nastup protekao uz primjetne tehničke poteškoće na koje je publika uglavnom odgovarala sasvim neopterećeno

Vox Feminae Festival u ovogodišnjem izdanju poseban fokus stavio je na strašne žene koje svojim djelovanjem dovode do nezaustavljivih i pozitivnih društvenih promjena. Jam Rostron kao prototip takve osobe, suštinski govoreći, nije mogla biti bolji i aktualniji izbor za glazbeni dio festivala nego što uistinu jest.

Nekad Janine, a od 2012. godine Jam Rostron, osoba je koja se krije iza alijasa Planningtorock. Ova svestrana umjetnica rodom iz Boltona, svoje sigurno utočište pronalazi u Berlinu u kojem živi i djeluje već dugi niz godina. Ozbiljniji odmak od videostvaralaštva, Jam čini 2006. godine objavom debitantskog albuma 'Have It All' za label elektropop sastava Chiks On Speed. U međuvremenu, Jam Rostron pronalazi zajednički jezik s Jamesom Murphyjem - vođom ugaslog LCD Soundsystema i vlasnikom etikete DFA Records za koju izdaje svoj drugi album naslova ''. Koliko je Murphy očaran glazbenom vizijom Jam, govori i činjenica da joj je upravo unutar njegove izdavačke kuće pružena prilika za stvaranje vlastite nezavisne etikete Human Level na kojoj izdaje svoj aktualni, treći album 'All Love's Legal'. Spomenutim albumom 'W', Jam je ispipala i pripremila teren za najnoviji uradak koji je teško i gotovo nemoguće sagledavati samo u glazbenom kontekstu, a ponajviše zbog izravnosti u progovaranju o rodnim problemima i davanju kritike istim.

Negdje oko pola jedan Jam je kročila na pozornicu Jedinstva u društvu rRoxymore - DJ- ice i producentice koja joj pravi društvo na aktualnoj turneji. Nakon kraćeg tehničkog uštimavanja, Jam je u ležernom duhu krenula s onim po čemu je i najprepoznatljivija, a to je bavljenje pitanjima seksualnosti, ljubavi i roda s jednostavnom i razumljivom porukom upakiranom u vesele, živahne i plesne note. Nakon uvodne 'Patriarchy Over & Out', a netom prije izvedbe stvari 'Human Drama', nastup je stavljen na kraću pauzu zbog pojavljivanja neočekivane zvučne kulise u obliku nasumično puštenog cd-a. Kad je otklonjen ovaj drugi tehnološki problem te večeri, Rostron je krenula s izvedbom pjesama sa albuma 'W' koje su sinoć činile većinski dio setliste.

Makar je spomenuti '' sasvim dobro primljen od strane publike i kritike, Rostron ne pokazuje jednako oduševljenje njime objašnjavajući svoju blagu razočaranost kao propuštenu priliku za direktnijim otvaranjem diskusije koju u međuvremenu pokreće s novim albumom. Red on-off videoprojekcija, red potpunog mraka na mahove uzrokovanih strujnim problemima u i onako dovoljno mračnom da je sinoćnji nastup protekao u duhu rutinske tonske probe praćene tehničkim klimavostima koje ponosno nose titulu lajtmotiva večeri.