TKO ĆE SPASITI SVIJET?

Pet najvećih faca među superjunacima

14.03.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Superjunaci su fiktivni likovi nevjerojatnih fizičkih i mentalnih sposobnosti, predani očuvanju mira i borbi za slobodu prosječnog puka

Tako ih barem opisuje enciklopedija internetskog znanja, Wikipedia. Otkada se Superman 1938. pojavio u stripu, superjunaci su postali sastavni i nezamjenjivi dio urbane kulture.

Oni imaju jaku moć nad našom kolektivnom maštom, služeći kao utjelovljenja naših nada, snova i želja. Slika su naših društvenih i političkih stvarnosti, ali i razmišljanja o našoj seksualnosti i tjelesnosti kroz idealizirana i objektivizirana viđenja ljudskog tijela. Pojednostavljeno – superjunaci su kul, a svatko od nas je bar jednom u životu poželio posuditi neku od njihovih supermoći. Mnogi od njih su nas kroz godine inspirirali na razne načine, a ovdje smo izdvojili tek kremu superherojskog društva.

Superman

Čovjek od čelika, ljubimac nevinih i slabašnih, zaštitnik pravde i slobode. Naravno, nije doslovno od čelika, no dolazi s udaljenog planeta Kryptona, a upravo to porijeklo mu je podarilo supermoći. Neusporedivo jače gravitacijsko polje njegovog rodnog planeta načinilo je njegovo tijelo izdržljivim na opterećenja kakva ne možemo ni zamisliti.

Na Zemlji je snažan poput lokomotive, zaustavljanje metaka predstavlja mu manji problem nego nama napadi komaraca, a usto i leti. Može izabrati iz kataloga različitih moći, među kojima se ističu rendgenski vid i ispaljivanje lasera iz očiju. Nećemo pogriješiti ako kažemo da kontrolira i vremenski tok, obzirom da je svojim nepojmljivo brzim letom okrenuo Zemlju u suprotnom smjeru, čime je vratio vrijeme unatrag.

Superman je ultimativni superjunak. S kolekcijom njegovih supermoći ne može se mjeriti nijedan njegov superkolega. Jedna od rijetkih situacija kada on treba pomoć, a nema veze s kriptonitom, jest styling. Možda bi se trebao obratiti našem Fashion Guruu za pomoć, jer crvene gaće nategnute preko tajica, koje su pak nagurane u čizme, zavređuju novog superheroja koji će se protiv njega boriti. Ne pomaže ni njegov plašt, koji jednostavno ne skriva dovoljno. S obzirom da je u današnjem svijetu jedna od moći modna osviještenost, Superman u tom pogledu osvaja ipak nekoliko minusa.

Supermoći: 10/10
Kul faktor: 5/10

'Vitez tame' - prema mišljenju gledatelja i kritičara, najbolja filmska verzija Batmana
Batman

Bruce Wayne je bogat, moćan i poduzetan. U određenom trenutku imao je dovoljno sredstava, ideja i ludila da stvori alter ego koji će se osvetiti za smrt njegovih roditelja, stradalih u pljački, time što će se svakodnevno ili, bolje reći, svakonoćno, sukobljavati sa zlikovcima prerušen u čovjeka-šišmiša. Zašto šišmiš? Nitko ne zna, no leteći sisavac mu je omogućio status ikone zagrnuvši ga u veo mističnosti i mračnog promišljanja sudbine.

Batman je jedan od rijetkih superjunaka koji nemaju supermoći, ali vrhunska fizička sprema u suradnji s tehnologijom omogućuju mu da bude superioran nad zločincima, koje svojim osjećajem za pravdu, potpomognutim fizičkom silom, posprema u zatvor.

Slobodno vrijeme Bruce Wayne iliti Batman provodi vozeći zanosne manekenke u svojim skupocjenim automobilima na eksluzivne koktel-partyje i jednom riječju – provodi se. Batman je jednostavno kul. Od stiliziranog odijela, preko Batmobilea na mlazni pogon i ostalih tehnoloških igračkica, do društveno prihvaćenog i sveprisutnog lika bogatog Brucea Waynea, Batman je ikona stila i moći.

Supermoći: 0/10
Kul faktor: 10/10




Iron Man. Da - može letjeti!
Iron Man

Zajedno s Batmanom jedan je od vrlo rijetkih superjunaka koji ne posjeduju supermoći. Spletom okolnosti, Tony Stark, magnat na polju proizvodnje oružja, imao je tu nesreću da ga otmu islamski ekstremisti. Unatoč njihovom planu da razvije najrazorniju bombu, Tony Stark je u zatočeništvu izradio savršeno oružje - mehaničko odijelo koje ga je učinilo gotovo besmrtnim. Nekoliko nadogradnji kasnije, Iron Man je letio brže od zvuka i ispucavao najrazornija oružja.

Iron Manova najveća slabost je što je zapravo običan čovjek. Nasreću, taj minus nadoknađuje odijelom koje leti nadzvučnom brzinom, ispaljuje protutenkovske projektile te usto izgleda kao da je izašlo iz tvornice Ferrarija.

Supermoći: 0/10
Kul faktor 8/10




Nevjerojatni Hulk

Nevjerojatni Hulk samo se dvaput pojavio na filmskom platnu

Nemojte ga razljutiti jer vam se neće svidjeti kad je ljut. Vjerujte nam. Narav Brucea Bannera postala je netrpeljivom za vrijeme Drogog svjetskog rata, kad je podvrgnut eksperimentalnom tretmanu koji je od njega trebao napraviti savršenog vojnika. Kako to već biva, eksperiment je pošao po zlu, radioaktivno zračenje nije ga ubilo nego je mutiralo njegove stanice, a dobri znanstvenik Bruce Banner pretvorio se u zelenu neman kratkog fitilja.

Za razliku od ostalih superjunaka, ono što Bruceu Banneru tj. Hulku daje supermoći jesu emocije. Njegov nekontrolirani bijes daje mu nezamislivu snagu, ali i neuništivost, obzirom da mu meci i eksplozije ništa ne mogu dok je u svojem razjarenom zelenom uprizorenju. Čak i da želi, Hulk ne može patiti na krpice, jer jednom kad se pretvori iz Brucea u zelenu neman uništenja, sve što na njemu ostane jesu – krpice. Svojevrstan minus mu je što, za razliku od ostalih superjunaka, malo mari za probleme prosječnog čovjeka, a  više je orijentiran na borbu sa samim sobom.

Supermoći: 7/10
Kul faktor: 6/10



Spider-Man

Poput Brucea Bannera, Peter Parker je klinac koji više od svega želi biti običan. No otkad se u njegove planove upleo radioaktivni pauk koji je ničim izazvan zario svoje očnjake u Peterovu ruku, mladi Spider-Man živi život superjunaka. Poput Hulka i Supermana, Spider-Man se čini gotovo neuništivim, a njegova spretnost ravna prosječnom gimnastičaru pomaže mu da paučinama koje ispucava iz ruku čini nevjerojatne vratolomije.

Slično Supermanu, i Spider-Man nosi tajice, ali veliki pauk na prsima i dizajn kostima čine Spider-Mana većim frajerom. Kolekcija supermoći također je zavidna – Spider-Man se može penjati po zidovima, posjeduje nadljudsku snagu, nepogrešivo šesto čulo koje ga upozorava na opasnost, nevjerojatnu brzinu i spretnost, a uza sve to je i genij!

Supermoći: 9/10
Kul faktor: 8/10

Zanimat će vas u MAXtv videoteci: