PSIHOMODO POP

Ovo sigurno o njima niste znali

09.01.2014 u 09:27

Bionic
Reading

Nakon burnih 30 godina opstanka na sceni, devet studijskih albuma, dva live albuma i dvije kompilacije najvećih hitova, Davor Gobac i Psihomodo pop upravo proživljavaju novu mladost. Aktualni singl 'Donna' već tjednima ne silazi s vrhova domaćih top ljestvica najavljujući skori izlazak desetog studijskog albuma najavljenog za veljaču 2014. godine

U davno vrijeme bijaše grupe Neron i Klinska pomora iz kojih nastade Psihomodo Pop. Tko je dao ime bendu, a tko odlučio da su Neron i Klinska pomora prošlost, a Psihomodo Pop budućnost?

Gobac: Ime bandu smo dali, mislim, Kepeski i ja, a Klinska pomora je postala prošlost kad me Mark isteral iz benda jer nisam mogao dolaziti na probe poslije 22 sata jer sam bil klinac išao sam u 7. razred.

Kakav je, u odnosu na danas, bio mladi Davor Gobac kada je došao pjevati u Psihomodo Pop?

Svi: Bio je bezglavo čudovište, a mi smo bili s pol glave, polučudovišta, ali on je bio kompletno.

Kada je, nakon godina iščekivanja i statusa najperspektivnijeg mladog benda u SFRJ, napokon objavljen debi album 'Godina zmaja', vašoj sreći nije bilo kraja, ali su se izredale kritike na produkciju albuma koja je bila mekana i neprimjerna vašoj scenskoj energiji. Kada danas, s odmakom od 25 godina poslušate 'Godinu zmaja', kako vam zvuči album?

Tigran: Meni super.
Gobac: Meni album zvuči klasično. To je klasika hrvatskog rock 'n' rolla. Piko je napravio odlučnu produkciju. Zapravo tu se nekako zaokružila njegova produkcija u odnosu na što je sve radio ranije. Album i danas zvuči, zvuči bezvremenski iako se osjeti pečat 80-ih. Odlično razdoblje za Psihomodo Pop.
Šparka: Puno je lakše snimiti žestok bend, a ovo je bio album koji je bilo puno teže napraviti upravo zbog tih produkcijskih zahvata koje je Piko sjajno napravio.


Nakon vjetra u leđa i uspona na sam vrh domaće scene, ubrzo je uslijedio nastup u Nizozemskoj i pobjeda na tamošnjem natjecanju mladih bendova te ulazak na MTV (koji je tada puno značio). Kako to da niste iskoristili tu šansu i pokušali ostvariti karijeru na Zapadu?

Gobac. Nismo mi pobijedili tamo. Mi smo od 600 prijavljenih grupa upali među 20 najboljih i na kraju nismo ušli u finale sedam bendova zato što nismo bili Nizozemci. Kaj nam je otkrio jedan njihov novinar s kojim smo kasnije završili na jednom tulumu. Mi smo tamo super prošli, mi smo tamo bili zvijezde. Kako nam je ovdje dobro prošao album, mi smo tamo i došli s tim filmom. Jedino kaj je to bio festival za demo bendove i kad sam nas prijavljivao, nisam donio našu ploču, nego sam snimio ploču na običnu kazetu i donio tamo to kao demo. Prvi koncert izvan granica Jugoslavije na Zapadu svirali smo prvu večer u tada vrlo popularnom klubu Paradiso. Iz šešira smo izvlačili redoslijed nastupanja i mi smo izvukli da sviramo šesti. Tu večer smo napravili najveći rusvaj. Postoji i snimka.


Umjesto karijere na Zapadu, vi ste 1990. krenuli na tromjesečnu turneju po SSSR-u. Kome je uopće palo na pamet da prodajete punk rock Rusima?

Gobac: Na turneju smo otišli u organizaciji zagrebačke Koncertne direkcije u suradnji s Gost koncertom iz Moskve. Svi naši izvođači su u toj kombinaciji išli u Rusiju. Tako smo i mi, prije raspada Jugoslavije, utrčali u zadnji vlak i otišli na turneju u Rusiju.
Tigran: To je bilo vrijeme perestrojke. Oni su tražili jedan drugačiji bend, a mi smo bili tad popularni i tako su pozvali nas.

Koji je najbizarniji događaj koji vam se dogodio tijekom te turneje?

Svi: Bilo ih je...
Gobac: Ja stojim na bini s cigaretom i žicam vatre, a nigdje se ne smije pušiti. A prije toga je publika pobacala jedno pol tone cigareta na binu jer sam ja cinkao da me dežurni nije pustili na binu s cigaretom. Njet kurit. Ja sam digao jednu od tih cigareta i pitao vatre ko u vicu.

Iste godine ste nastupili kao predgrupa Ramonesa na njihovim koncertima u Zagrebu i Ljubljani. Kakav dojam su na vas ostavili Ramonsi? Ne na sceni koliko u backstageu?

Tigran: U Ljubljani su gledali našu svirku. Onak, njih četvorica pored bine. Poslije su nas zvali u backstage i tako družili se…
Gobac: Meni je bilo fora kaj nas Vidmar nije htel upoznat s Ramonsima, a kak smo i mi gledali njihov nastup, tak je, nakon kaj su završili koncert Johnny došao do Saleta i mene, mi smo sedeli na nekim strunjačama u Tivoliju, i rekao daj dođite do nas u backstage da se družimo. Bili su jako ugodni i pitali su nas odmah za turneju u Rusiji kak je to izgledalo, jer da su i njih zvali, ali da se nisu usudili ići i odbili su poziv. Joey je odmah pitao: 'Whats about a chicks?' Bilo je to lijepo iskustvo, ja sam zapravo bio u jednom blagom, pozitivnom šoku. Dee Dee nije bio, koji je utjelovljenje punk rocka, čovjek koji je izmislio punk rock. Bio je mlađi basist C. J. koji si je odmah tu našao nekog našeg komada. U svakom slučaju jedno lijepo iskustvo koje pamtimo.


Tko je ubio Mickeyja Mousea?

Tigran: Piko Stančić.
Gobac: Rat je ubio Mickey Mousea. Ta se ploča u početku trebala zvati 'Horor za početnike'. Kad je krenuo taj horor u stvarnosti, onda smo odustali od tog imena pa smo ploču nazvali 'Tko je ubio Mickey Mousea'.

Zašto se taj album nikada nije pojavio u CD izdanju s obzirom na to da je riječ o odličnom albumu za djecu?

Šparka: Ni prvi album nije izašao na CD-u.
Gobac: Da, to je još čudnije da ni prvi album nije izašao na CD-u... Nobody knows but Jesus.

Što rade i čime se bave vaši potomci?

Tigran: Moja kćer je sretna srednjoškolka.
Gobac : Moj sin svira u metal core bendu i studira na Filozofskom.
Šparka: Moja kćerkica je proslavila svoj prvi rođendan.
Kuzma: Moj sin je završil konzervatorij Johann-Joseph Fux u Grazu, a kći Sofija Novoselić je profesionalno u alpskom skijanju.

Vole li slušati Psihomodo Pop?

Tigran: Moja je pratila karijeru, ali kad su se uključili hormoni u razvoj, onda je, moram priznati, izgubila interes.
Gobac: Moj voli, svira metal hard rock, ali voli PMP. Mi smo njemu u rangu Ljupke Dimitrovske.
Šparka: Moja pokazuje interes na One direction... zasad.
Gobac: Šparka, sad dok je mala, stalno joj moraš puštat PMP.
Kuzma: Vole.

Blentoni su ostavili traga u popularnoj kulturi i ostali za mnoge neprežaljeni televizijski show kakav je danas teško zamisliti na Hrvatskoj televiziji. Što mislite bi li Blentoni 'prošli' kod današnje generacije?

Gobac: Prošli bi sigurno i danas bi ih čovjek lakše napravio. To je danas peace of cake. Imaš kompjutor. Onda je to bilo pet generacija slike na kromakiju sve se raspadalo. Onaj red patuljak… kad smo mi to radili…
Tigran: To su bila stvarno pionirska vremena, jedno vrlo kreativno razdoblje.


Nakon albuma 'Srebre svinje' 1993., Saša Radulović - Sale odlazi iz benda, a ulazi Jurij Novoselić – Kuzma. Koliko je ta izmjena utjecala na Psihomodo pop, na zvuk benda, na scensku energiju i općenito na odnose unutar grupe?

Gobac: Kuzma je donio soul i blues u bend, ali ne znam zakaj mi sviramo punk rock… Zapravo, u to vrijeme nam je Kuzma jako dobro legao u bend kad smo radili unpljugd. On je popunio zvuk i bili su to neki friški momenti. On je znao cijeli materijal dok je još Sale bio s nama u bandu. I kad je Sale otišao iz benda Kuzma je prirodno ostao u bendu.
Brada: Dvadest godina ga mučimo i nikako da nauči na gitari ta tri punk akorda.
Šparka: Kuzma definitivno nije nikog zamijenio u bandu, on je obogatio i donio novi zvuk u bend i prirodno ostao.
Tigran: A kako su bila krizna vremena, nismo si mogli priuštiti još jednog gitarista.


1995. ste objavili 'unpljugged' i promovirali ga u Zagrebu na dva rasprodana koncerta u kazalištu Gavella gdje je Gobac u žaru izvedbe slomio ruku. Je li bilo puno lomova, padova i stradavanja članova Psihomodo Popa tijekom karijere benda?

Svi: Eto, Gobac neka krene...
Gobac: Evo, ja sam imao jedan lom ruke, dva loma rebara, jedno polunapuknuće noge, tri iščašenja noge, šivanje, 12 šavova ruke, nešto s glavom par puta i jedan gadni pad direktno na rebra gdje niš nije puklo fala Bogu.
Tigran: I kad si ugazio na žarulju u Puli pa te struja stepla. Primo si se za Šparku koji je bio gol do pasa pa vas je obojicu tepla struja.
Brada: Mi smo umirali od smijeha koji dobar move, a njih trese struja. Ali ja sam dobil jedanput u Splitu neku konzervu u glavu.
Gobac: O pa to, ja to nisam ni pričal... Ja sam dobil najmanje 10 konzervi, pa kovanica...


Godine 1997., Gobac dolazi u centar pažnje jer je zaprijetio i fizički napao rock kritičara Ilka Čulića nakon njegove loše recenzije albuma 'Sextasy'. Koliko vam doista znače recenzije albuma glazbenih kritičara i koliko su glazbeni kritičari utjecali na vašu karijeru?

Gobac: To ste vi rekli za ovog mladog gospodina kojeg ja uopće ne poznajem. A kaj se tiče drugog pitanja, mislim da su nekada glazbeni kritičari bili utjecajniji nego danas. Još u 80-ima, Darko Glavan, Dražen Vrdoljak oni su imali utjecaja na opće mijenje, kao i Ante Batinović, ali možda je bolje da njega pitate nešto više o tome. OK, danas imamo, moramo spomenuti našeg Aleksandra Dragaša koji je isto jedan stameni stup kritike.
Tigran: Kad su se Glavan ili Vrdoljak osvrnuli na rad tvog benda, znači da si postojao na sceni i da se nešto događalo i kroz njih si postajao veće i veće ime. Imalo je to nekakav svoj logičan slijed koji danas ne postoji.


Grupu Psihomodo Pop obilježila je, između ostalog, karizma Davora Gobca i njegova svlačenja na pozornici. Jeste li ikada imali problema zbog njegova svlačenja i 'neprimjerenog' ponašanja na pozornici?

Gobac: Ja i danas imam problema zbog svlačenja i danas mi viču skidaj se... skidaj se... Ja mislim da narod to voli. Ja sam već odavno izjavio da je moj pimpek kulturni stup.
Tigran: Dva put su nas vodili na elektrošokove zato kaj se on skinul.
Gobac: I prijetili batinama... i Šparka se skida, ali zato kaj mu je vruće.

Koliko su zbog njegove karizme i statusa i slave grupe Psihomodo Pop djevojke i djevojčice ludjele za vama?

Tigran: Jako puno, ponajviše zbog Gopčevih scenskih iskoraka kojima je on bio sklon.
Šparka: Sjećam se jedne djevojke iz Karlovca, koja nam je na koncertu pokazivala grudi. Imala je samo jaknu i onda bi svake dvije minute dolazila i pokazivala grudi ispod jakne. Stvarno je bilo teško koncentrirati se i svirati. To su bila ona vremena kad smo dobivali tone grudnjaka i gaćica, sad je to valjda preskupo pa nitko ne baca.


Je li bilo groupi cura koji su vas pratile na nastupima?

Tigran: Pa da i ne, ali bilo ih je.
Gobac: Rijetko su nas pratile, obično bi ih sretali tam di smo svirali.

Jesu li svi članovi Psihomdo Popa danas u braku? Kako vaše supruge reagiraju danas na vaša izbivanja iz kuće i odlazak na turneje?

Svi: Nisu.
Gobac: Dobro, kod nas nema turneja u smislu američkih turneja. Kod nas se svira uglavnom vikendom, a kad odeš na više od dva koncerta, onda se to naziva turnejom. Vani je turneja kad odeš šest mjeseci na put. Kod nas turneje ne postoje, postoje gaže.

Malo tko danas živi od muzike. Kakva je tu situacija s članovima Psihomodo popa? Čime se bave članovi benda, osim stvaranja pjesama i izvođenja?

Tigran: Ostali članovi sviraju u grupi PMP. Od muzike živimo kao prosječni građani i ne žalimo se.

Hobi i strast Davora Gopca je slikanje. Čime svoje slobodno vrijeme ispunjavaju ostali članovi benda?

Brada: Izrađujem električne gitare.
Kuzma: Ljubitelj zimskih sportova, licencirani učitelj skijanja.
Šparka: Ljubitelj morskih sportova... Ja sam pasionirani windsurfer.
Tigran: Ljetni tip, plivanje, joga i čitam stripove.

Kako to da nikada nije snimljen dokumentarac o Psihomodo popu? Imate li ga vi ili netko u planu?

Gobac: Snimat ćemo dokumentarac prije ili kasnije, već smo u ozbiljnijim pregovorima. Nikad dosad nije snimljen neki ozbiljni dokumentarac, ali su snimani neki kraći dokumentarci za neke televizijske emisije.

Pred vama je deveti studijski album koji se predstavili singlovima 'Zločest kao pas' i nedavno izbačenim singlom 'Donna'. Kako biste opisali novi album u odnosu na dosadašnje?

Svi: Povratak korijenima. 'Donna' je pjesma iz naše mladosti. Jednostavno odsvirana, prepoznatljiva, na PMP način.
Gobac: Novi album ima 10 brzih stvari i u jednu ruku je povratak korijenima onako retro album koji ima neoretro zvuk jer je naš producent Srđan Sekulović - Skansi napravio odličan analogni miks iako je zapisano digitalno. Tak da je i to malo retro, a opet je sve novo... Zapravo, nemrem vjerovat, mi nismo više naučnofantastično bend, mi smo atomski pokus.


Za singl 'Donna' je snimljen i spot koji je, kao i vaš prvi spot 'Leteći odred' režirao Radislav Jovanov - Gonzo. Kako je bilo ponovo surađivati s čovjekom koji vas poznaje još od pelena?

Gobac: Ja se osobno uvijek dobro osjećam Gonzi ispred kamere i vjerujem mu da kuži kaj radi. Čovjek ima sjajno oko kroz kameru, a i frendovi smo već 30 godina. Moram reći da mu jako lijepo stoje brkovi.

Kako će se zvati i kada izlazi novi album?

Gobac: Ne znam, album će izaći u izdanju Dallas Recordsa u veljači iduće godine.

Kako utješiti naciju dok ne dođe u priliku da dobije to zadovoljstvo i kupi novi album?

Vi se, nacijo, možete tješiti odličnim prijašnjim albumima i jako kvalitetnim predzadnjim albumom, a možete se i tješiti s dva nova singla 'Zločest ko pas' i 'Donna'. 'Donna' je već treći tjedan na prvom mjestu najvrćenijih singlova. Jesam vam rekao da je to nadmašilo naučnu fantastiku. To je potvrđeno kvantna fizika.

Koja je formula vječne mladosti Psihomodo Popa i opstanka na sceni punih 30 godina?

Gobac: Nemam pojma, vjerojatno to kaj je RNR na neki način nekakav akumulator. Neprestano se puniš energijom, ali je i daješ pa si tak onak više kao duhovni protočni bojler.