IDA PRESTER

'Ovo je jedini patriotizam koji priznajem'

01.02.2016 u 15:48

Bionic
Reading

I dok nas neki pojedinci u Hrvatskoj posljednjih dana svojom vrstom patriotizma vraćaju u prošlost, koju mnogi u ovoj zemlji konačno žele ostaviti iza sebe, Ida Prester smatra da se vlastita zemlja može voljeti na puno više pozitivan način - onaj koji ujedno znači bolju budućnost njenih građana

Daleko je Hrvatska od Norveške, no da bi joj jednog dana mogla biti bliže bar po načinu na koji razmišljaju mladi u toj zemlji kad pokreću vlastiti posao pokazala je jednim iskustvom svog prijatelja Ida Prester. Nije svaki patriotizam negativan, a kod Norvežana to izgleda ovako:

'Evo što je kulturni šok. Istinita priča. Prijatelj, rodom naš, osniva IT firmu u Norveškoj. Poziva svoje partnere Norvežane i kaže im - sve sam istražio. Ovaj dio firme ćemo registrirati na Cipru, bankovni račun će nam biti na Malti, fakture izdajemo preko partnera iz SAD-a. (Takva neka shema, nisam točno zapamtila.)
Oni gledaju u čudu - a zašto to?
- Kako zašto? Na 50 posto prihoda nećemo platiti ništa, a na ostalo samo 25 posto u Americi.
- Ali mi želimo platiti porez Norveškoj, ne Americi.
- Ali bit će tri puta veći!
- Ali to su naši novci!

Kaže da mu je dotad svašta bilo novo i neobično - klima, ljudi, daljine, skupoća... al' da je tek tada shvatio da je na drugom planetu.

Ljudi toliko vjeruju svojoj državi/vlasti da će im kroz obrazovanje, zdravstvo, kulturu, socijalnu zaštitu... vratiti pare koje ubire da im ne pada na pamet tražiti kako da negdje zamrače - nema tu kombinacija, nema igara. Svako malo se sjetim te priče i baš sam ljubomorna. Ovo je jedini patriotizam koji priznajem i nadam se da ćemo ga jednom osjetiti', poručila je Ida na Facebooku.

Evo sto je kulturni shok. Istinita prica.Prijatelj, rodom nash, osniva IT firmu u Norveskoj. Poziva svoje partnere...

Posted by Ida Prester on Sunday, January 31, 2016