ZAGREBAČKA PREMIJERA

'Oproštaj' Dana Okija u kinu Tuškanac

15.05.2014 u 09:26

Bionic
Reading

Zagrebačka premijera igranog filma 'Oproštaj'(2013.) redatelja Dana Okija, održat će se u kinu Tuškanac u četvrtak, 15. svibnja s početkom u 20 sati

Ministar okoliša daje intervju za radio u Splitu, dok su životi ljudi u Kaštelanskom zaljevu još uvijek izloženi utjecaju opasnih ekoloških onečišćenja proteklog stoljeća. Mlada aktivistica Nina prodaje obiteljsku kuću u blizini tvornice u Vranjicu. Njen momak Srđan odlazi zauvijek u Njemačku i ostavlja Ninu sa snažnom, ali slijepom majkom Karmen. Nina odlazi na liječnički pregled kod doktorice koja je u tajnoj lezbijskoj vezi s Nininom prijateljicom i to skriva. Nina i Karmen ne mogu šutjeti i sve iznenada izlazi van kroz plač i ples. Srđan pokušava utješiti Ninu, ali Nina se ne može dalje nositi s vlastitom sudbinom. 

Dan Oki Slobodan Jokić, Zadar, 1965.) je filmski redatelj i likovni umjetnik. Diplomirao je politologiju na sveučilištu u Zagrebu. Studirao je film i video na Vrije Akademiji u Den Haagu, a 1996. magistrirao medijsku umjetnost u Arnheimu. Studirao je filmsku režiju i scenaristiku na MBFI u Amsterdamu. Kao scenarist, redatelj i producent realizirao je dvadesetak kratkih i četiri nezavisna dugometražna igrana filma: 'Oxygen4', 'Predstava', 'Mrak' i 'Oproštaj'. Redovni je profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu i ADU u Zagrebu. Dobitnik je nekoliko međunarodnih i domaćih nagrada.