66. VENECIJANSKA MOSTRA

Oliver Stone brani 'revoluciju' Huga Chaveza

07.09.2009 u 13:38

Bionic
Reading

U dokumentarcu 'Južno od granice', koji je prikazan izvan konkurencije na 66. međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, američki redatelj Oliver Stone brani 'pacifističku revoluciju' koju je inicirao venezuelanski predsjednik Hugo Chavez, a koja bi, po Stoneu, trebala inspirirati Chavezove sunarodnjake diljem Latinske Amerike

Nakon Michaela Moorea, koji je u svom dokumentarcu prikazanom u nedjelju pozvao SAD da napusti kapitalizam, Oliver Stone je svojoj zemlji predložio da se ugleda na postignuti demokratski napredak 'južno od granice'.

Izvrsno primljen na novinarskoj projekciji, film pripovijeda o političkim promjenama zadnjih deset godina na latinoameričkom kontinentu nakon što je 1998. izabran Hugo Chavez.

'Da, da, moguće je promijeniti tijek povijesti. To je pacifistička revolucija, ali oružana', kaže u filmu predsjednik Chavez koji bi se mogao pojaviti na službenoj projekciji filma 'Južno od granice' na Lidu.

Premda zbog sigurnosnih razloga nema službene potvrde Chavezova posjeta Veneciji, nekoliko venezuelanskih časnika primijećeno je na Lidu u nedjelju, a prilično brojno službeno izaslanstvo već se nalazi ondje.

Osim toga, tiskovna služba predsjednika 'nije isključila' njegov dolazak.

U 75 minuta razgovora i arhivskih snimaka, Oliver Stone pokušao je pokazati da Hugo Chavez nije 'državni neprijatelj broj jedan' što od njega čine američki mediji.

Vidno fasciniran, Stone razgovara s venezuelanskim predsjednikom, izmjenjuje stisak ruke 'među veteranima' (redatelj je odlikovan u Vijetnamu) i prati ga na mjesta iz njegova djetinjstva i političke karijere.

Oliver Stone (62), dobitnik Oscara za najboljeg redatelja 1987. i 1990. za 'Platoon' i 'Rođen 4. srpnja', film supotpisuje i scenaristički s Tariqom Alijem, englesko-pakistanskim intelektualcem ljevice.