POSLJEDNJI FILM VELIKANA

Održana zagrebačka premijera Papićevog 'Cvjetnog trga'

10.04.2013 u 00:42

Bionic
Reading

U utorak je u Cineplexxu Centar Kaptol održana zagrebačka premijera posljednjeg filma Krste Papića, 'Cvjetni trg', aktualne priče po domaće koja prodire iza kulisa mafijaških obračuna čije žrtve su počesto najmanje krive

Osnovni kreativni impuls za film 'Cvjetni trg' Krsto Papić je pronašao u ubojstvu Zorana Dominija koji je 1999. godine izgubio život samo zato što se našao na krivom mjestu u krivo vrijeme – na putu metku namijenjenom nekome drugome. Taj početni dokumentaristički motiv Mate Matišić je obogatio fikcijom na temelju svoje drame 'Balon'. Tako zaokružena priča ne zadržava se na samom ubojstvu, već prodire iza kulisa ubojstava i ubojica koji postaju tek marionete u rukama moćnika. Svaka sličnost s našom stvarnošću je... (slobodno dopišite sami)

Lutkar Filip Kapec, ucijenjen od strane policijskog inspektora Branka, navlači svećeničku halju i ispovijeda navodnog mafijaškog šefa Macka (opet) navodno smrtno bolesnog. Kad stvar krene krivo, Kapec odbacuje poziciju lutka i preuzima konce u svoje ruke, kreće u pokušaj spašavanja vlastite obitelji i sebe. Na svom putu odmata priču o kriminalu i ubojstvima, razotkrivajući Macka kao lutku koja mutnim i beskrajno zagađenim kaljužama pliva kako zna, boreći se za život djece i samog sebe.


Na tragu glumačkog poziva glavnog lika – lutkarstva, Dražen Kühn potiskuje Filipovu emociju prema unutra, držeći je u poziciji stalnog tinjanja, no ne i zapaljenja. S druge strane, Mladen Vulić koristi slojevitost lika Macka, filmski vrlo uvjerljivo svlačeći s njega masku hladnoga ubojice. Ispod nje nam nudi oca koji će učiniti sve za svoju djecu, velikog vjernika, ali i čovjeka koji spava s bratovom ženom i likvidira protivnike vodeći se jasnom logikom 'ako ja neću njega, on će mene'. Jasno, uz minimum grižnje savjesti koja se javi tek u snu, kad je ne može kontrolirati. Vrlo uvjerljiv i filmski dojmljiv je i Dragan Despot kao policijski inspektor čija se životna priča prepliće s onom Mackovom, no čiji odnos nije dorađen do kraja. U filmu glume i Slaven Knezović, vrlo uvjerljiv kao Mackov tjelohranitelj, potom Ivica Zadro, Anja Šovagović-Despot, Marija Škaričić, Matija Prskalo, Goran Grgić i drugi.

Većina glumaca i sudionika u filmu te Vinko Brešan, Daniel Kušan, Goran Radman, Zdenko Jelčić, Ksenija Pajić, Ćiro Blažević, Nevenka Tuđman, Arsen Ostojić, Veljko Bulajić, Dimitrije Popović okupili su se na zagrebačkoj premijeri, dugim pljeskom zahvalivši preminulom Krsti Papiću, čija supruga Jadranka je uveličala premijeru.

Film, čije su najveće vrijednosti odličan Mladen Vulić,aktualnost te hrabrost da se krivce za kaose koji vladajuovim našim kaljužama prokaže u 'gornjim domovima', kreće 11. travnja u redovnu distribuciju. Prije toga, više o samom filmu, Macku i ostalima pogledajte u danima koji slijede u videointervjuima s Mladenom Vulićem i Matom Matišićem